V nošovickém Hyundai vznikly další odbory, chtějí větší mzdy

02.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nošovice (Frýdecko-Místecko) 2. března (ČTK) - V nošovické automobilce Hyundai vznikla další odborová organizace Nezávislé odbory Hyundai Czech. V současném kolektivním vyjednávání požaduje větší navýšení mezd než stávající odbory ZO OS KOVO Hyundai Czech. Kolektivní vyjednávání a případné navýšení mezd v třetí největší tuzemské automobilce to může zkomplikovat a prodloužit. ČTK to řekli zástupci jednotlivých stran.

Předseda stávajících odborů Radek Kuchař tento týden ČTK řekl, že by bylo úspěchem, pokud by se podařilo navýšit základní mzdu stejně jako loni o sedm procent plus další příplatky.

Nové odbory podle jejich místopředsedy Dušana Pekárka vznikly s cílem vyššího nárůstu mezd. "Náš návrh je několikanásobně vyšší. Přesné číslo nyní nemůžeme prozradit, v rámci pravidel vyjednávání je nejdříve sdělíme jednajícím stranám," uvedl Pekárek. Podle informací ČTK by mohlo údajně jít o 20 procent. Podle Pekárka si po loňském nárůstu výroby a výborných ekonomických výsledcích společnosti zaměstnanci zaslouží mnohem lepší ohodnocení než sedmiprocentní nárůst mzdy.

Průměrná dělnická mzda se loni v automobilce Hyundai zvýšila zhruba o 3000 korun na 21.325 korun. Pokud by se podařilo prosadit požadované navýšení platů o sedm procent, stoupla by téměř ke 23.000 Kč. Platy v jiných automobilkách v Česku jsou vyšší, například ve Škodovce byl loni průměrný dělnický plat 28.200 korun.

Na uzavření nové kolektivní smlouvy se musí zaměstnavatel dohodnout podle zákoníku práce se všemi odborovými organizacemi ve firmě. Vysoké nároky mohou podle šéfa stávajících odborů uzavření smlouvy zkomplikovat. Přiznává, že obě odborové organizace zatím nepostupují jednotně kvůli některým sporům. "Zaměstnavatel samozřejmě kývne na reálné navýšení mzdy, ale pokud nové nezávislé odbory budou chtít několikanásobně více, tak se může jednání zablokovat," uvedl Kuchař. Jejich organizace má podle něho zhruba 650 členů. Nové odbory mají zatím několik desítek členů, v lednu jich bylo asi 60. Automobilka zaměstnává asi 2600 lidí.

Podle Kuchaře by bylo ku prospěchu zaměstnavatele, pokud by odborové organizace v budoucnu nespolupracovaly. "Je to škoda, může z toho těžit zaměstnavatel a ztrátoví na tom budou zaměstnanci, protože kolektivní smlouva se případně nemusí vůbec uzavřít," dodal Kuchař.

Mluvčí nošovické automobilky Petr Vaněk potvrdil, že vedení už zahájilo jednání také s představiteli nových odborů. "Samozřejmě může to jednání zkomplikovat, protože je v něm více stran, čímž se prodlouží doba jednání. Ale věřím, že společný kompromis nakonec najdeme. Zájmem odborů přece také musí být, aby firma prosperovala," uvedl Vaněk.

Radim Kijonka jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK