Americká Yahoo údajně vyjednává o odchodu z Japonska

02.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Tokio 2. března (ČTK) - Americká internetová společnost Yahoo je v pokročilé fázi jednání o odchodu z Japonska, kde funguje její společný podnik Yahoo Japan. V něm Yahoo drží kolem 35 procent akcií a podle zdrojů agentury Reuters je prodej tohoto podílu na spadnutí. Yahoo by si tak mohlo uvolnit kolem osmi miliard dolarů (více než 140 miliard Kč), které bude moci využít v konkurenčním boji s jiným americkým podnikem Google a také se společenskou sítí Facebook.

Portál Yahoo se v Japonsku nikdy neuchytil tak, jak management očekával. S podobným problémem se například setkal i Google v Číně. Americké podniky podle některých expertů často zapomínají na to, že model, který je úspěšný v USA a v západních zemích obecně, nemusí kvůli kulturním odlišnostem jinde fungovat. Yahoo se tak nyní patrně snaží svá nefunkční partnerství v Asii omezit ještě víc.

Asi 42 procent akcií Yahoo Japan vlastní japonská společnost Softbank a Yahoo svůj podíl zřejmě převede na tento podnik. Zdroje tvrdí, že je to už jen otázkou týdnů. Pokud se transakce uskuteční, Yahoo se možná zaměří na Čínu, kde už vlastní asi 40 procent akcií v prominentní internetové společnosti Alibaba Group. Ta je mateřskou společností portálu Alibaba.com, který je v Číně velmi úspěšný.

Zatím není jasné, co hodlá Yahoo se svým podílem v Alibabě učinit, vztahy mezi společnostmi Yahoo, Softbank a Alibaba se totiž v posledních letech dost pokazily. Například zakladatel Alibaby Jack Ma prohlašoval, že podíl Yahoo v Alibabě koupí zpět, zatímco zakladatel Softbank a významný akcionář Masajoši Son na Yahoo otevřeně zaútočil kvůli tomu, jakou má firma pověst jako inovátor a jak se stavěla k zahraničním trhům. Softbank v Alibabě rovněž drží podíl.

"Mezi těmi třemi subjekty existuje trojúhelníkový vztah. Cokoliv se stane s Alibabou, ovlivní všechny tři partnery," řekl jeden ze zdrojů. Mluvčí Alibaby se k záměrům Yahoo na čínském trhu odmítl vyjádřit, i když do loňského září firma ještě měla zájem od Yahoo své akcie koupit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK