ČOI asi bude ze zákona zveřejňovat prodejce nekvalitního benzinu

02.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. března (ČTK) - Senát zřejmě schválí novelu, podle níž bude Česká obchodní inspekce (ČOI) ze zákona zveřejňovat informace o prodejcích nekvalitního benzinu a nafty. Doporučil to dnes senátní hospodářský výbor. Novela také zavádí povinnou registraci distributorů pohonných hmot u celního úřadu. Opatření má pomoci zamezit daňovým únikům. Senát jako celek o novele rozhodne ve čtvrtek.

ČOI se dříve zveřejnění čerpacích stanic, které nabízely nekvalitní pohonné hmoty, bránila s tím, že pro to nemá oporu v zákoně. Nové vedení ČOI ale už v lednu takovýto seznam zveřejnilo na základě právní analýzy ministerstva průmyslu a obchodu. Novela má zajistit, že informace o problematických prodejcích benzinu či nafty budou ještě podrobnější.

Prodejcům novela ukládá povinnost odebírat pohonné hmoty od registrovaných distributorů. Podle vlády se totiž stávalo, že někteří neseriózní podnikatelé začali obchodovat s pohonnými hmotami, aniž by z nich odváděli daň z přidané hodnoty. "V důsledku těchto praktik byly na některých čerpacích stanicích nerenomovaných firem prodávány pohonné hmoty za nekonkurenčně nižší cenu," uváděli autoři novely.

Prodejci na čerpacích stanicích budou muset každodenně evidovat stav počítadel na každém prodejním stojanu. Tyto údaje budou muset mít po ruce tak, aby je mohli kdykoli bezodkladně ukázat případné kontrole. Tato povinnost by na ně měla dopadnout od letošního 1. července.

Součástí novely je také povinnost zajistit po přechodnou dobu dodávky motorového benzinu s nižším obsahem biopaliv, které umožní provoz i starších aut, jejichž motory ještě neumějí pracovat s vysokým obsahem biopaliva. Přechodné období má trvat do konce roku 2018.

Senátor ODS Petr Pakosta se naopak postavil proti plánovanému zvyšování podílu biopaliv až na deset procent, poukazoval na studie o jejich škodlivosti pro ovzduší i motory aut. Jeho návrh, aby se složka biopaliv postupně snižovala až na nulu do roku 2016, ale ve výboru neměl potřebnou podporu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK