IAE: Výpadky dodávek ropy z Libye může nahradit Saúdská Arábie

02.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 2. března (zpravodajka ČTK) - Mezinárodní agentura pro energii (IEA) je kvůli rostoucím cenám ropy znepokojená událostmi v Africe. Situace je prý ale jiná než v roce 2008, kdy byly ceny na rekordu. Případné výpadky dodávek z Libye by mohly nahradit například volné kapacity Saúdské Arábie, řekl dnes šéf IEA Nobuo Tanaka.

"To, co se děje v Africe a na Blízkém východě, nám dělá starosti, ale snažili jsme se zamezit panice, protože situace je jiná než v roce 2008," uvedl Tanaka. "Máme náhradní kapacity v zemích jako Saúdská Arábie. Tamní představitelé dali jasně najevo, že kdyby Libye úplně zastavila těžbu, oni by je mohli zcela zastoupit," řekl dnes novinářům šéf agentury u příležitosti prezentace situační zprávy o vývoji energetiky v Polsku.

Politické napětí v severní Africe a na Blízkém východě již několik týdnů ovlivňuje dění na finančních trzích. Ceny ropy v úterý kvůli nepokojům v arabském světě zrychlily růst a barel severomořského typu Brent vystoupil nad 115 dolarů. Přiblížil se tak více než dvouletému maximu, na němž byl minulý týden. Techničtí analytici upozorňují, že cena by se ještě letos mohla vyšplhat těsně ke 160 dolarům za barel.

Největší pozornosti se dostává právě Libyi, která je důležitým členem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Kvůli nepokojům, jež trvají od půlky února, země zásadním způsobem omezila těžbu ropy a její vývoz se v pondělí téměř zastavil. Vlna protivládních demonstrací v Libyi si vyžádala stovky mrtvých.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK