Cena zlata se drží blízko rekordních víc než 1430 dolarů

02.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. března (ČTK) - Cena zlata se dnes na komoditních trzích ve světě drží v těsné blízkosti rekordu, kam vystoupila v úterý. Jedna troyská unce (oz; 31,1 gramu) se tak prodává za více než 1430 dolarů a její cenu tlačí vzhůru obavy, že se nepokoje v severní Africe rozšíří dál na Blízký východ. Obchodníci proto nakupují zlato jednak jako obranu před poklesem trhů, jednak i kvůli očekávanému nárůstu inflace.

Kolem 12:00 se cena na promptním trhu, kde se obchoduje s kovem k okamžitému dodání, pohybovala kolem 1430,30 USD. To je mírný pokles proti ceně 1433,70 USD/oz v závěru úterního obchodování v New Yorku. V úterý se cena vyšplhala až na 1434,65 USD/oz, což je nový rekord.

V mírném růstu dnes ale pokračují ceny zlata na termínových trzích, kde se obchoduje kov s dodáním k určitému datu v budoucnu. Nejaktivnější dubnový kontrakt dnes zdražil o dalších zhruba deset centů a vyšplhal se na 1431,30 USD.

"Jak se začaly dít ty události na Blízkém východě, lze vidět, že se cena zotavila z úrovní kolem 1350 dolarů a dostala se na nové rekordy. K růstu jí pomáhá příliv kapitálu do bezpečnějších aktiv," poznamenal analytik společnosti RBS Global Banking & Markets Daniel Major. Jak vysoko se cena zlata vyšplhá, bude podle něj záviset na tom, jak rychle a s jakou razancí se dostane z nynějšího pásma.

I když zlato po výstupu na rekord částečně ztratilo podnět k dalšímu růstu, jeho cena se podle analytiků bude zřejmě dál zvyšovat. V úterý část investorů přistoupila k prodeji, aby inkasovali rychlý zisk, další vlna nepokojů na Blízkém východě by ale měla zajistit, že zlato si nynější ceny udrží.

Zájem o zlato se obecně zvyšuje v dobách politické nejistoty. K růstu cen zlata přispívá i drahá ropa a další komodity, kvůli čemuž se zvyšuje i riziko inflace. Například stříbro se prodává za více než 34 dolarů za unci a jeho cena je nejvyšší za 31 let. Zlato jen za únor zdražilo asi o šest procent, což byl největší cenový skok od loňského srpna. Nepokoje, které v lednu začaly v Tunisku a rozšířily se do Egypta a Libye, se přelily i do dalších zemí, i když s menší intenzitou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK