Polsko nechalo úroky beze změny na 3,75 pct

02.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 2. března (ČTK) - Měnový výbor polské centrální banky dnes ponechal hlavní úrokovou sazbu beze změny na 3,75 procenta. Analytici však čekají, že kvůli vysoké inflaci banka úroky brzy zvýší. Naposledy úroky v Polsku rostly v lednu.

Banka bližší informace ke svému rozhodnutí poskytne na tiskové konferenci v 16:00 SEČ. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávají, že úroky v Polsku porostou, nemohou se však shodnout na termínu. Z 27 analytiků jich 13 čekalo, že úroky porostou již tento měsíc. Dalších 13 jich věří v růst v dubnu a jeden až v červnu. Měnový výbor poprvé od června 2008 zvýšil úroky letos v lednu.

Inflace v Polsku na začátku roku kvůli zvýšení daně z přidané hodnoty prudce vzrostla a růst cen překonal očekávání. Meziroční míra inflace se v lednu zvýšila na 3,8 procenta z prosincových 3,1 procenta. Lednová inflace se tak ještě více vzdálila inflačnímu cíli centrální banky na 2,5 procenta. Inflační tlaky se stále zvyšují kvůli růstu cen energie a potravin.

Úrokové sazby beze změny ponechala na svém zatím posledním zasedání na počátku února rovněž bankovní rada České národní banky. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává od počátku loňského května na historickém minimu 0,75 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK