Ropa dál zvolna zdražuje, Brent se prodává za více než 115 dolarů

02.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. března (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích se dnes dál zvolna zvyšují a severomořský Brent se prodává za více než 115 dolarů za barel. Na trhu přetrvává nejistota kvůli nepokojům v arabském světě a obchodníci mají obavy, zda se potíže nerozšíří do dalších zemí Blízkého východu, především pak do těch, které jsou klíčovými producenty ropy. To je například Saúdská Arábie nebo Írán.

Krátce před 13:00 se barel ropy Brent prodával za zhruba 115,50 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku byla jeho cena pouze nepatrně vyšší. Drží se ale blízko dlouhodobému rekordu z minulého týdne, kdy vystoupila těsně ke 120 dolarům. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) zdražila asi o čtvrt procenta na 99,95 USD.

Libye je důležitým členem Organizace zemí vyvážejícíh ropu (OPEC). Před povstáním těžila asi 1,6 milionu barelů ropy, z čehož asi 1,1 milionu barelů vyvážela. Situace v odvětví těžby ale zůstává značně nepřehledná a zatímco podle některých zdrojů těžba klesla na polovinu, podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) je denní těžba proti normálu nižší možná o celý milion barelů.

Ropa je tak nyní nejdražší od srpna 2008, kdy sestupovala z rekordů. Libye dnes varovala, že pokud nepokoje potrvají delší dobu, cena ropy se může do měsíce vyšplhat i na 130 dolarů za barel. Techničtí analytici ale už minulý týden upozornili, že vývoj směřuje k tomu, že se cena může dostat až těsně ke 160 dolarům, a to ještě letos.

"Je otázkou, co přinesou příští dny. Zastaví se těžba úplně, když bude pokračovat evakuace zaměstnanců z Libye?" řekl šéf strategie pro trh komodit ve finančním ústavu BNP Paribas Harry Tchilinguirian. Vývoz ropy z Libye je značně omezen, v pondělí se kvůli špatnému počasí v přístavech prakticky zastavil.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent duben 115,45 115,42 New York - Nymex WTI duben 99,94 99,63

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK