Stát uvolní 300.000 tun obilí z rezerv pro výrobce krmiv

02.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. března (ČTK) - Stát letos půjčí výrobcům krmiv pro hospodářská zvířata až 300.000 tun obilí ze svých rezerv. Návrh, který dnes kabinetu předložilo ministerstvo zemědělství (MZe), podle informací tiskového odboru vlády ministři přijali. Krmiváři budou muset půjčené obilí státu do konce roku vrátit z letošní sklizně.

"Důvodem těchto žádostí je především předpokládaný nedostatek zásob starších, vyzrálých obilovin vhodných pro výrobu krmných směsí zejména pro chovatele prasat a chovatele drůbeže, ale také obilovin pro mlýnské zpracování," stojí v předkládací zprávě. Podle informací ze Správy státních hmotných rezerv (SSHR) však z materiálu, který ministři dnes odsouhlasili, vypadla možnost využití části obilí pro mlýny a všechno obilí má být k dispozici pouze výrobcům krmiv.

V minulém týdnu SSHR evidovala žádost na zapůjčení 100.000 tun obilí. Z dlouhodobých zkušeností správy prý vyplývá, že v předsklizňovém období mohou požadavky dosahovat právě zhruba 300.000 tun.

Otevření státních sýpek by podle dnešního vydání Lidových novin mělo zastavit vzestup ceny krmných směsí, která letos v lednu podle odhadu Agrární komory meziročně vzrostla o 40 až 60 procent. Ve stejné době se přitom výkupní cena vepřového masa snížila z loňských 27 korun za kilogram na pouhých 22 korun za kilogram.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK