ECB se chystá k jedné z klíčových schůzek své bankovní rady

02.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt/Praha 2. března (ČTK) - Čtvrteční schůzka bankovní rady Evropské centrální banky (ECB) bude zřejmě jednou z nejdůležitějších za poslední dobu. Banka sice téměř jistě nechá základní úrokovou sazbu na historickém minimu jednoho procenta, kde ji drží už od května 2009, avšak na druhé straně už bude ale pravděpodobně nucena řešit vysokou inflaci. Na výběr přitom bude mít z několika scénářů.

Finanční analytiky především zajímá, zda prezident ECB Jean-Claude Trichet nějakým způsobem vyostří rétoriku, co se inflace týče, jak už to učinili někteří členové rady, tedy Trichetovi kolegové. Banka by mohla například obnovit strategii postupného opouštění podpůrné měnové politiky, kterou zavedla během finanční krize.

Velká část expertů se domnívá, že ECB znovu sáhne k omezení objemu peněz, které komerčním bankám poskytuje ve formě tříměsíčních úvěrů. Peníze nabízené v těchto tendrech jsou za normálních okolností omezeny, ECB ale v rámci podpory finančního systému už dlouho uspokojuje veškerou poptávku po penězích.

K omezení nabízených zdrojů by mohla ECB sáhnout také u měsíčních tendrů, naopak u aukcí na úvěry se splatností jeden týden nikdo žádnou změnu nečeká a ECB zřejmě bude dál uspokojovat poptávku v plném rozsahu. Pokud se takový předpoklad naplní a ECB omezí alespoň tříměsíční zdroje, klesnou asi ceny dluhopisů. Pokud bude omezení likvidity výraznější, propad cen dluhopisů je prakticky jistý.

Za velmi pravděpodobný scénář analytici v anketě agentury Reuters považují to, že ECB se omezí na konstatování, že základní sazby jsou vhodně nastaveny a zatím není třeba je měnit. V takovém případě nemá trh důvod reagovat. Relativně vysoká je také pravděpodobnost, že Trichet upozorní na riziko inflace a začne trh připravovat na další zpřísnění měnové politiky. V tomto případě lze čekat růst kurzu eura.

Nepříliš pravděpodobný je pak scénář, podle něhož Trichet zavede zvláštní opatření na podporu likvidity v bankách, které jsou závislé na pomoci ECB. Pokud by přesto k něčemu takovému Trichet sáhnul, vzhůru by patrně vyrazily akcie bank v zemích na periferii eurozóny. Snížit by se mohla také riziková prémie u dluhopisů vlád nejslabších členů eurozóny.

Za téměř vyloučený scénář lze považovat, že Trichet naznačí, aby Portugalsko co nejdříve požádalo o mezinárodní finanční pomoc. Pokud by se to stalo, finanční trhy by patrně zachvátila nová vlna nervozity.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK