Zisk výrobce cementu Holcim loni klesl téměř o pětinu

02.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 2. března (ČTK) - Čistý zisk švýcarské společnosti Holcim v loňském roce klesl téměř o pětinu na 1,18 miliardy švýcarských franků (22,4 miliardy Kč). Oznámila to dnes firma, která je druhým největším producentem cementu na světě a působí rovněž v České republice. Zisk nicméně mírně překonal očekávání analytiků, kteří jej odhadovali na 1,1 miliardy CHF.

Tržby společnosti stouply o 2,5 procenta na 21,653 miliardy švýcarských franků. Firma uvedla, že počítá s nárůstem tržeb rovněž v letošním roce díky oživení stavebních trhů v rozvinutých zemích.

"Lze očekávat, že stavební sektor ve vyspělých trzích oživí a že růst na rozvíjejících se trzích bude pokračovat. Holcim proto předpokládá nárůst tržeb ve všech segmentech," uvedla společnost. Dodala, že se bude snažit zvýšit ceny, aby kompenzovala růst nákladů na energii.

"Výhled je z hlediska vyspělých zemí o něco optimističtější než v dřívějších sděleních. Zvýšení cen, jež má přenést nárůst nákladů na zákazníky, se zdá být velkou prioritou, což je dobře," uvedl analytik Josep Pujal ze společnosti Kepler.

Holcim dodává kromě cementu také například štěrk, písek, kamenivo, asfalt či betonové směsi. Společnost působí zhruba v 70 zemích. Divize Holcim Česko podle svých internetových stránek zaměstnává okolo 380 pracovníků ve 24 provozovnách.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK