IATA: Zisky aerolinek letos klesnou téměř o polovinu kvůli ropě

02.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. března (ČTK) - Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA) dnes kvůli růstu cen ropy snížilo odhad čistého zisku světových aerolinek pro letošní rok na 8,6 miliardy dolarů (zhruba 150 miliard Kč) z dříve předpokládaných 9,1 miliardy dolarů. Zisk by tak měl klesnout téměř o polovinu z loňských 16 miliard dolarů.

Tržby aerolinek by se letos měly zvýšit na 594 miliard dolarů z loňských 552 miliard. Stoupající poptávku po letecké přepravě však podle IATA zastíní negativní důsledky růstu cen ropy, za kterým stojí politické nepokoje v Libyi a na Blízkém východě.

Generální ředitel IATA Giovanni Bisignani upozornil, že další hrozbu pro odvětví letecké přepravy představuje zvyšování daní. Vyzval vlády ke krokům na podporu ziskovosti aerolinek. "Toto odvětví je opravdu velmi křehké," prohlásil.

Nová prognóza IATA předpokládá, že průměrná cena severomořské ropy Brent bude v letošním roce činit 96 dolarů za barel. Prosincový výhled přitom cenu odhadoval na 84 dolarů. Náklady aerolinek na pohonné hmoty by se letos kvůli drahé ropě měly zvýšit na 166 miliard dolarů z loňských 139 miliard.

IATA předpokládá, že osobní letecká přeprava v letošním roce stoupne o 5,6 procenta. Nákladní letecká přeprava, která je významným ukazatelem světového obchodu, by se měla zvýšit o 6,1 procenta, napsala agentura Reuters. IATA zahrnuje zhruba 230 leteckých společností, které se na celkové mezinárodní letecké přepravě podílejí 93 procenty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK