WHO: kontaminované japonské potraviny vážným problémem

21.03.2011 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


perex-img Zdroj: Finance.cz

TOKIO, 21.března (Reuters) - Světová zdravotnická organizace (WHO) v pondělí varovala, že radioaktivní látky nalezené ve vodě a v japonských...

...potravinách po havárii jaderné elektrárny Fukušima představují vážný problém.

Japonský výrobce elektřiny TEPCO <9501.T> mezitím oznámil, že z elektrárny evakuuje nespecifikovaný počet zaměstnanců, když z budovy třetího reaktoru začal vycházet dým.

Havárie reaktoru číslo 3 je pokládána za potenciálně nebezpečnější, protože reaktor spaluje nejen uran, ale také plutonium.

Inženýři dříve připojili elektrické kabely ke všem šesti reaktorům elektrárny nacházející se 240 kilometrů severně od Tokia a u jednoho z nich obnovili i fungování vodních pump.

Ministerstvo zdravotnictví varovalo obyvatele žijící v okolí elektrárny, aby nepili kohoutkovou vodu poté, co v ní byla zjištěna vysoká koncentrace radioaktivního jódu.

Vláda zakázala prodej nepasterizovaného mléka z provincie Fukušima a špenátu z blízkého okolí.

"Je to zcela jasně vážná situace," řekl Reuters mluvčí WHO pro Západní Tichomoří Peter Cordingley.

"Je to mnohem vážnější, než si kdokoli v prvních dnech myslel, když jsme se domnívali, že se tento problém týká pouze 20 až 30 kilometrů."

"Můžeme předpokládat, že některé kontaminované produkty se dostaly ze zamořené oblasti," dodal.

Cordingley nicméně dodal, že nemá informace, že by problematické potraviny byly vyvezeny do jiných zemí. Japonsko exportuje zejména ovoce, zeleninu, mořské plody a mléčné výrobky. Hlavními trhy jsou Hongkong, Čína a Spojené státy.

Čína a Jižní Korea v pondělí již oznámily, že budou dovážené japonské jídlo kontrolovat.

(Autoři: Junko Fujita a Kazunori Takada; Přeložil: Roman Gazdík)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK