Lidé omezovali především spotřebu konzumního mléka, ale také fermentovaných výrobků či tavených sýrů. Jako pozitivní svaz hodnotí zejména rostoucí spotřebu výrobků s vyšší přidanou hodnotou, jako negativní naopak dále vzrůstající podíl dovozových výrobků na spotřebě, který celkově dosáhl již 39 procent, u sýrů dokonce 44 procent.
Obyvatel ČR loni v průměru vypil 58 litrů konzumního mléka. Jeho spotřeba je v Česku pod průměrem EU, který v roce 2009 činil 64,5 litru na osobu. Pomyslný žebříček vedli Irové a Estonci se 140 litry mléka na hlavu.
Češi za zbytkem Evropy mírně zaostávají také ve spotřebě zakysaných výrobků, jejichž spotřeba v ČR loni dosáhla 16,2 kilogramu, z čehož téměř 10 kg představovaly jogurty. Naopak ve spotřebě sýrů a tvarohů již tuzemci EU dohnali, přesto se zdaleka nemohou vyrovnat největším jedlíkům sýrů a tvarohů, jimiž jsou s více než 30 kilogramy ročně Řekové. Naopak, nadprůměrně se v Česku konzumuje máslo, jehož loni i předloni lidé v průměru snědli kolem pěti kilogramů za rok.
Zvýšit spotřebu mléka a mléčných výrobků v Česku má za cíl projekt Agrární komory (AK) s názvem Bílé plus. Tříletá propagační kampaň, jejíž náklady přesahují devět milionů korun, odstartovala loni v říjnu. Projekt je financován z prostředků Evropské unie i národních zdrojů.V rámci projektu začaly například v půlce května ve vybraných městech ČR ochutnávky mléčných výrobků, které se uskuteční u vybraných supermarketů řetězce Billa, který s komorou na některých projektech spolupracuje.
"Zájemci o ochutnávku budou mít možnost porovnat mléko plnotučné, polotučné a nízkotučné, jogurty klasické (krémové) a selské, který zrají v obalu," uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba.