ČMSM: Spotřeba mléčných výrobků loni klesla na 244 kg

24.05.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


perex-img Zdroj: Finance.cz

Praha 24. května (ČTK) - Spotřeba mléka a mléčných výrobků v České republice loni vlivem doznívající hospodářské krize meziročně klesla o necelých šest kilogramů na 244 kilogramů na osobu. Vyplývá to z informací, které dnes u příležitosti Světového dne mléka zveřejnil Českomoravský svaz mlékárenský (ČMSM).

Lidé omezovali především spotřebu konzumního mléka, ale také fermentovaných výrobků či tavených sýrů. Jako pozitivní svaz hodnotí zejména rostoucí spotřebu výrobků s vyšší přidanou hodnotou, jako negativní naopak dále vzrůstající podíl dovozových výrobků na spotřebě, který celkově dosáhl již 39 procent, u sýrů dokonce 44 procent.

Obyvatel ČR loni v průměru vypil 58 litrů konzumního mléka. Jeho spotřeba je v Česku pod průměrem EU, který v roce 2009 činil 64,5 litru na osobu. Pomyslný žebříček vedli Irové a Estonci se 140 litry mléka na hlavu.

Češi za zbytkem Evropy mírně zaostávají také ve spotřebě zakysaných výrobků, jejichž spotřeba v ČR loni dosáhla 16,2 kilogramu, z čehož téměř 10 kg představovaly jogurty. Naopak ve spotřebě sýrů a tvarohů již tuzemci EU dohnali, přesto se zdaleka nemohou vyrovnat největším jedlíkům sýrů a tvarohů, jimiž jsou s více než 30 kilogramy ročně Řekové. Naopak, nadprůměrně se v Česku konzumuje máslo, jehož loni i předloni lidé v průměru snědli kolem pěti kilogramů za rok.

Zvýšit spotřebu mléka a mléčných výrobků v Česku má za cíl projekt Agrární komory (AK) s názvem Bílé plus. Tříletá propagační kampaň, jejíž náklady přesahují devět milionů korun, odstartovala loni v říjnu. Projekt je financován z prostředků Evropské unie i národních zdrojů.V rámci projektu začaly například v půlce května ve vybraných městech ČR ochutnávky mléčných výrobků, které se uskuteční u vybraných supermarketů řetězce Billa, který s komorou na některých projektech spolupracuje.

"Zájemci o ochutnávku budou mít možnost porovnat mléko plnotučné, polotučné a nízkotučné, jogurty klasické (krémové) a selské, který zrají v obalu," uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK