Ke značce kvalitních potravin Klasa nebo označení Regionální potravina tak od dnešního dne oficiálně přibývá další marketingový nástroj. Někteří výrobci potravin ze své vlastní vůle státní vlajku v různém provedení na svých výrobcích už delší čas používají.
"Mezi oceněnými jsou jak malé rodinné firmy, tak velké společnosti, které zastávají přední místa na českém trhu," uvedl Toman s tím, že ještě letos na podzim by certifikáty měli získat další výrobci.
Základní podmínkou pro udělení práva používat logo s vlajkou je zpracování produktu na území České republiky a dodržení stanoveného podílu hlavní suroviny z tuzemských zdrojů, který se u jednotlivých kategorií liší.
Aby mohlo získat certifikát například maso, musí pocházet ze zvířat chovaných a poražených v ČR a být získáno bouráním ve schváleném závodu na území ČR, u masných výrobků je podíl českého masa stanoven na 70 procent. Podíl mléka z Česka u mléčných výrobků činí 90 procent, pekařský výrobek pak musí obsahovat nejméně 55 procent hlavních složek tuzemského původu. Logo bude komora udělovat na tři roky, poté je možné prodloužit užívání o další tři roky.
V případě, že by výrobce porušoval podmínky pro udělování značky, může mu být právo k jeho užívání Potravinářskou komorou odebráno.
Tuzemští zemědělci a potravináři se v poslední době rozhodli začít více bojovat proti rostoucím dovozům potravin. Zesílili proto aktivity, jejichž pomocí chtějí tento stav zvrátit. Také čeští zákazníci se v poslední době začali více zajímat o kvalitu a původ toho, co jedí. Potravináři přesto upozorňují, že stále nejsou takovými "potravinovými vlastenci" jako Francouzi či Rakušané, kteří jednoznačně preferují národní výrobky.