Průvodce je sestaven na základě nezávislých názorů od dobrovolných hodnotitelů, kteří tajně a za svoje peníze ohodnotili letos 705 gastronomických podniků v České republice. Maurerův výběr Grand Restaurant obdržel 7427 hodnocení od 457 hodnotitelů, kteří projedli přes pět milionů korun. Průměrná útrata na osobu činila 11.639 Kč za hodnocené období.
Terasa U Zlaté Studně sesadila z trůnu loňského a předloňského vítěze pražskou restauraci La Degustation Boheme Bourgeoise, která letos získala čtvrté místo. Podle průvodce se Terasa U Zlaté Studně pyšní nejkrásnějším výhledem na Prahu a nejlepší kuchyní v podání šéfkuchaře Pavla Sapíka, který v sezóně 2001/2002 získal stříbro jako Kuchař roku. "Nikdy jsem nechtěl být součástí průměru, chci být nejlepší," řekl serveru šéfkuchař, který v podniku působí od roku 2008 .
V první desítce Maurerova výběru nastalo jako každý rok několik změn. Nejvýraznější je propad loňského a předloňského vítěze La Degustation Boheme Bourgeoise až na čtvrté místo. Z TOP 10 byla také vyřazena restuarace Allegro v hotelu Four Seasons, která je jako jediná v Česku nositelem michelinské hvězdičky. V současné době se totiž rekonstruuje.