Euro se propadlo na téměř 16měsíční minimum vůči dolaru

06.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. ledna (ČTK) - Euro se dnes propadlo na téměř 16měsíční minimum vůči americkému dolaru a další 11leté minimum vůči japonskému jenu. Jednotnou evropskou měnu tlačí dolů přetrvávající obavy z dluhových problémů v eurozóně. Dolar byl naopak podpořen příznivými údaji o ekonomice Spojených států.

Euro vůči dolaru kleslo až na 1,2723 USD, tedy na nejnižší úroveň od září 2010. Vůči jenu oslabilo na 97,94 JPY, nejníže od konce roku 2000, napsala agentura Reuters.

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v prosinci klesla na 8,5 procenta, nejníže za téměř tři roky. Pozornost investorů se nyní čím dál více soustředí na ekonomické rozdíly mezi USA a eurozónou, která nyní zřejmě směřuje do recese.

Finanční trhy navíc s napětím čekají na výsledky aukcí italských a španělských dluhopisů, které se uskuteční příští týden. Tyto aukce jsou považovány za letošní první velký test schopnosti problémových členských zemí eurozóny získat potřebné finance.

Investoři čekají také na pondělní schůzku francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Doufají, že schůzka naznačí, jaké konkrétní kroky budou učiněny v rámci boje s dluhovou krizí.

pmh mol

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK