V Británii se loni prodalo nejméně aut za více než deset let

06.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. ledna (ČTK) - Prodej nových osobních automobilů v Británii se v loňském roce propadl o 4,4 procenta na 1,94 milionu vozů, tedy na nejnižší úroveň za více než deset let. Vyplývá to podle internetového serveru BBC z dnešních údajů britského svazu výrobců a prodejců motorových vozidel (SMMT).

"Loňský rok byl pro britský automobilový průmysl náročný," uvedl generální ředitel SMMT Paul Everitt. "V letošním roce budou podmínky kvůli slabému hospodářskému růstu obtížné," dodal. Upozornil však, že poptávka by měla být podpořena novými modely, pokrokem při snižování spotřeby a novými technologiemi.

"Klíčem k úspěšnému roku bude podnikatelská a spotřebitelská důvěra. Bude proto důležité, aby vláda přišla s vlastní růstovou strategií a pomohla vyřešit nestabilitu v eurozóně," uvedl Everitt.

Pokles prodeje za loňský rok vykázaly i další velké západoevropské trhy. Prodej automobilů ve Francii se snížil o dvě procenta na 2,2 milionu vozů a v Itálii se propadl o 11 procent na 1,75 milionu vozů. Výjimkou bylo Německo, kde prodej stoupl o devět procent na 3,17 milionu vozů.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK