Americké akcie začaly kvůli dluhové krizi v EU poklesem

06.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. ledna (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování vesměs mírnými poklesy. Zpráva o silném růstu zaměstnanosti v americké ekonomice newyorské Wall Street nepomohla, protože v centru pozornosti investorů nadále zůstává dluhová krize v Evropě, která odrazuje od nákupů rizikovějších aktiv.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) oslabil o 0,2 procenta na zhruba 12.392 bodů. Širší index S&P 500 ztrácel 0,05 procenta. Index trhu Nasdaq se před polednem ze ztrát vymanil a se ziskem 0,3 procenta byl kolem 2679 bodů.

V americké ekonomice přibylo v prosinci 200.000 pracovních míst a míra nezaměstnanosti klesla na téměř tříleté minimum 8,5 procenta. Údaje potvrdily oživování trhu práce, který je klíčem k výraznějšímu růstu celé ekonomiky.

Americké akcie ale už ani ve čtvrtek nereagovaly na příznivé dílčí údaje z amerického trhu práce a nepodpořily je ani dnešní údaje. Nadále špatné zprávy totiž přicházejí z Evropy, kde dluhová krize dopadá na finanční situaci bank. To sráží kurz eura, který dnes klesal na nová minima k dolaru i jenu.

Náladu investorů dnes zhoršila zpráva, která ukázala propad německých průmyslových zakázek nejprudším tempem od finanční krize před třemi lety. Agentura Fitch navíc jako poslední z velkých ratingových agentur snížila rating Maďarska do spekulativního pásma.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK