Americké akcie v závěru týdne kvůli Evropě vesměs oslabily

06.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. ledna (ČTK) - Americké akcie uzavřely dnes vesměs slaběji, první týden nového roku byl ale celkově díky známkám zesilujícího ekonomického oživení v USA ve znamení růstu. Dnešní zpráva o silném růstu zaměstnanosti v americké ekonomice už trh výš nedostala, protože ji překryly obavy z dluhové krize v Evropě, která odrazuje od nákupů rizikovějších aktiv. To dál sráželo kurz eura, který dnes klesal na nová minima k dolaru i jenu.

Dow Jonesův index v závěru newyorského obchodování oslabil o 0,45 procenta na 12.359,9 bodu a širší index S&P 500 ztratil 0,25 procenta. Index trhu Nasdaq naopak posílil o 0,15 procenta na 2674,22 bodu.

Za celý týden Dow Jones získal 1,2 procenta a S&P 1,6 procenta. Nasdaq Composite Index posílil o 2,7 procenta a zažil nejúspěšnější týden za měsíc a půl. Růst zařídily akcie cyklických sektorů jako financí a energetiky, které citlivě reagují na vývoj ekonomiky. Příznivou známkou bylo zmírněné kolísání, což se odrazilo poklesem indexu volatility CBOE za celý týden o 12 procent.

V americké ekonomice přibylo v prosinci 200.000 pracovních míst a míra nezaměstnanosti klesla na téměř tříleté minimum 8,5 procenta. Údaje potvrdily oživování trhu práce, který je klíčem k výraznějšímu růstu celé ekonomiky.

Americké akcie ve čtvrtek nereagovaly na příznivé dílčí údaje z amerického trhu práce a nepodpořily je ani dnešní údaje. Nadále špatné zprávy totiž přicházejí z Evropy, kde dluhová krize dopadá na finanční situaci bank.

Náladu investorů dnes zhoršila zpráva, která ukázala propad německých průmyslových zakázek nejprudším tempem od finanční krize před třemi lety. Agentura Fitch navíc jako poslední z velkých ratingových agentur snížila rating Maďarska do spekulativního pásma. Investoři jsou také nervózní z nadcházejících aukcí italských a španělských státních dluhopisů.

Euro dnes vůči americkému dolaru sestoupilo poprvé od září 2010 pod hranici 1,27 USD a vůči japonskému jenu kleslo na nové minimum za 11 let. Evropskou měnu tlačí dolů přetrvávající obavy z dluhových problémů v eurozóně a vyhlídky na její propad do další recese. Dolar naopak podporuje pozitivní výhled americké ekonomiky, který potvrzuje série posledních údajů v čele s čísly z trhu práce.

Euro vůči dolaru kleslo až na 1,2696 USD, nejníže od 10. září 2010, a ke konci newyorského obchodování bylo se ztrátou 0,5 procenta na 1,2720 USD. Vůči jenu evropská měna oslabila o 0,6 procenta na 98,02 JPY a předtím klesla až na 97,88 JPY, nejníže od prosince 2000. Dolarový index ke koši měn posílil o 0,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK