Německý export v listopadu překonal očekávání

09.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 9. ledna (ČTK) - Německý export se v listopadu po sezonním očištění meziměsíčně zvýšil o 2,5 procenta. Oznámil to dnes spolkový statistický úřad. Analytici podle průzkumu agentury Reuters počítali s nárůstem o pouhých 0,7 procenta.

Import naopak klesl o 0,4 procenta, ačkoli analytici čekali růst o 1,1 procenta. Přebytek obchodní bilance tak stoupl na 15,1 miliardy eur (391 miliard Kč) z revidovaných 12,5 miliardy eur v předchozím měsíci.

"Je to pozitivní překvapení. Vyvolává to naděje, že pokles HDP na konci roku byl relativně malý," uvedl analytik Jürgen Michels ze společnosti Citigroup. Předpověděl, že v letošním roce růst celkového exportu zpomalí a vývoz do zemí eurozóny klesne kvůli dluhové krizi a souvisejícím úsporným opatřením.

Michels nicméně upozornil, že slabost eura, která je důsledkem dluhové krize v eurozóně, pomáhá exportérům v Německu i dalších evropských zemích. "To tlumí důsledky slabší světové ekonomiky," dodal.

Německá centrální banka minulý měsíc snížila odhad růstu domácí ekonomiky pro letošní rok na 0,6 procenta z dříve předpokládaných 1,8 procenta. Za loňský rok by měl podle banky německý HDP vykázat nárůst o tři procenta.

Německá ekonomika, která je největší v Evropě, byla v posledních dvou letech motorem růstu celé eurozóny a vzhůru ji vedl zejména vývoz. Na německé ekonomice je závislá i řada českých firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK