Venezuela nebude ve sporu s Exxonem respektovat rozhodnutí SB

09.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Caracas 9. ledna (ČTK) - Venezuela nebude ve sporu s americkým energetickým koncernem Exxon Mobil respektovat žádný verdikt, který vynese arbitrážní tribunál Světové banky (SB). Řekl to venezuelský prezident Hugo Chávez. Exxon po Venezuele žádá odškodné až 12 miliard dolarů (asi 242,8 miliardy Kč) za majetek, který mu země v roce 2007 zabavila při znárodňování.

"Říkám vám, že my neuznáme žádné rozhodnutí tribunálu ICSID," poznamenal Chávez v pořadu venezuelské televize. Tribunál ICSID (International Center for Settlement of Investment Disputes) má v rámci Světové banky na starosti řešení sporů z investic. Chávez americkou energetickou společnost v minulosti opakovaně obviňoval, že okrádá venezuelský lid.

"Oni jsou nemorální. Kolik by tak mohli ukrást za 50 let? Kdo by se odvážil odstartovat takové šílenství bez jakéhokoli opodstatnění?" ptal se Chávez. "Chtěli 12 miliard. Ale za co, přátelé?. My se před imperialismem a jeho chapadly nebudeme ohýbat, to byste měli chápat," řekl Chávez.

Někteří pozorovatelé Chávezova slova chápou tak, že Venezuela odmítne verdikt ve všech zhruba 20 případech, jimž před tribunálem SB čelí. Vedle Exxonu totiž venezuelský režim postavily před mezinárodní arbitráž i další firmy, včetně dalšího amerického koncernu ConocoPhillips. Všechny stížnosti se týkají znárodnění projektu na těžbu ropy Cerro Negro v deltě řeky Orinoko.

"Oni se snaží o nemožné: přimět nás, abychom jim zaplatili. My jim ale nebudeme platit nic," vzkázal Chávez. Mluvčí amerického koncernu řekl, že Chávezovy výroky nebude komentovat.

Podle nálezu jiné arbitráže, kterou se zabývala Mezinárodní obchodní komora (ICC) v Paříži, měla Venezuela zaplatit Exxonu odškodné zhruba 908 milionů dolarů. Caracas ale minulý týden uvedl, že Exxonu zaplatí jen kolem 255 milionů dolarů (asi 5,2 miliardy Kč). Venezuela totiž od Exxonu požaduje některé platby, které si od přiznané částky odečetla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK