ČSÚ: Maloobchodní tržby v listopadu snížily růst na 0,5 pct

09.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. ledna (ČTK) - Maloobchodní tržby bez očištění se v listopadu meziročně zvýšily o 0,5 procenta, v říjnu byly vyšší o 1,5 procenta. Meziroční růst tržeb ovlivnil hlavně prodej motorových vozidel a nepotravinářského zboží, uvedl dnes Český statistický úřad.

Po očištění o sezonní vlivy a pracovní dny se tržby v maloobchodě včetně prodeje a oprav motorových aut snížily meziměsíčně reálně o 0,7 procenta. Tržby meziročně očištěné jen o pracovní dny vzrostly o půl procenta, což je stejně jako bez očištění, uvedli statistici.

Sezonně očištěné tržby za prodej a opravy aut se snížily reálně meziměsíčně o 2,5 procenta, meziročně očištěné o pracovní dny i neočištěné vzrostly o 2,5 procenta. Tržby za prodej motorových vozidel, včetně náhradních dílů, meziročně bez očištění stouply o 3,9 procenta, za opravy klesly o 5,7 procenta.

V maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot se sezonně očištěné tržby zvýšily reálně meziměsíčně o 0,1 procenta a meziročně očištěné o pracovní dny spadly o 0,4 procenta stejně jako bez očištění. Neočištěné tržby klesly meziročně za prodej potravin o 2,8 procenta, za pohonné hmoty o 2,2 procenta, naopak za nepotravinářské zboží byly vyšší o 1,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK