Nezaměstnanost na jižní Moravě v prosinci stoupla na 9,8 pct

09.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 9. ledna (ČTK) - Nezaměstnanost na jižní Moravě v prosinci stoupla o 0,8 bodu na 9,8 procent. Bez práce bylo 61.192 lidí. Mírně klesl počet volných míst na 2775. Počet nezaměstnaných roste koncem roku pravidelně. Loni bylo v kraji v evidenci ještě více lidí. Vyplývá to z informací zveřejněných na webu ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Ze čtrnácti krajů ČR jen ve třech je nyní míra nezaměstnanosti vyšší než v kraji Jihomoravském.

Zhruba čtvrtina volných pracovních míst je v Brně. Na jedno z nich připadlo v kraji v prosinci v průměru 22,6 nezaměstnaných. To je hodnota výrazně převyšující celostátní průměr, který činí 14,2.

Rozdíly mezi jednotlivými okresy kraje jsou značné. Na Hodonínsku je nyní přes 40 uchazečů na jedno místo, naopak v okrese Brno-venkov je to necelých deset uchazečů. V posledních měsících výrazně vzrostl počet uchazečů na jedno volné místo v okresech Blansko a Brno-město. Na každé z volných míst zde připadá 25 nezaměstnaných.

Podle odborníků se situace se změnou legislativy rušící od ledna povinnost hlášení volných pracovních míst bude nadále zhoršovat.

Z jednotlivých okresů Jihomoravského kraje jsou dlouhodobě nezaměstnaností nejvíce postiženy okresy Hodonín a Znojmo. Naopak nejnižší nezaměstnanost je v okrese Brno-venkov. Nejvýraznější meziměsíční nárůst nezaměstnanosti spojený s ukončováním sezonních prací v zemědělské výrobě zaznamenal okres Znojmo.

V prosince 2011 bylo v kraji nově zaevidováno 8297 lidí bez práce. Evidenci naopak ukončilo 3897 uchazečů, přičemž do nového zaměstnání jich nastoupilo 2072. Počet evidovaných uchazečů se tak v kraji za poslední měsíc zvýšil o 4400 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK