Nezaměstnanost na jihu Čech stoupla v listopadu na 7,5 procenta

09.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 9. ledna (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Jihočeském kraji se loni v prosinci zvýšila na 7,5 procenta z listopadových 6,7 procenta. Jihočeské úřady práce evidovaly na konci měsíce 25.511 uchazečů o zaměstnání, je to o 2919 lidí více než v listopadu, řekl dnes ČTK analytik českobudějovického pracovního úřadu Jiří Beran. Loni v prosinci byla nezaměstnanost v jižních Čechách 8,5 procenta.

"Z pohledu 14 krajů České republiky Jihočeský kraj evidoval společně s Královéhradeckým krajem čtvrtou nejnižší míru nezaměstnanosti, a to po Praze a kraji Plzeňském a Středočeském," uvedl Beran.

Meziměsíčně míra nezaměstnanosti na jihu Čech vzrostla ve všech okresech, přičemž nejvýraznější nárůst byl zaznamenán na Prachaticku - o 1,4 procentního bodu. Nejvyšší míru nezaměstnanosti úřady práce evidovaly na Českokrumlovsku - 9,7 procenta, naopak nejnižší na Českobudějovicku - 5,8 procenta.

V prosinci meziměsíčně poklesl počet evidovaných volných míst proti konci listopadu o 99 míst. Celkem bylo v kraji hlášeno 2073 volných míst, přičemž na jedno připadalo v průměru 13 uchazečů o zaměstnání. V meziročním srovnání to znamenalo, že v prosinci 2011 bylo evidováno o 223 volných pracovních míst více než ve stejném měsíci roku 2010.

V prvních týdnech roku 2012 očekávají analytici v Jihočeském kraji spíše další zvyšování míry nezaměstnanosti, a to především kvůli ukončování pracovních poměrů na dobu určitou a také z důvodů útlumu sezonních prací.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK