Nezaměstnanost v Praze v prosinci klesla, přibylo i volných míst

09.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. ledna (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Praze v prosinci klesla na 3,9 procenta z prosincových čtyř procent. Počet evidovaných lidí bez práce se zde snížil o 118 na 32.580. V rámci celé České republiky přitom nezaměstnanost rostla. Na rozdíl od celorepublikové tendence v Praze také přibylo volných pracovních míst. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

Prosincové údaje o vývoji nezaměstnanosti jsou přitom v metropoli nejlepší od června loňského roku, kdy se její míra pohybovala na stejné úrovni jako v uplynulém měsíci. Spolu s okresem Praha-západ patřilo metropoli druhé místo mezi regiony s nejnižší nezaměstnaností. Před nimi byla s mírou 3,3 procenta pouze Praha-východ.

Dosažitelných uchazečů o zaměstnání, tedy těch, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce, bylo v Praze na konci prosince 31.019. Také jejich počet meziměsíčně klesl, a to o 126 zájemců.

Volných pracovních míst Úřad práce evidoval 7.465, o 245 více než v předchozím měsíci. Obnovil se tak trend jejich postupného nárůstu, který se právě v listopadu přerušil. Na jedno volné pracovní místo v Praze připadalo 4,36 registrovaných uchazečů o zaměstnání.

V rámci celé České republiky byla míra nezaměstnanosti 8,6 procenta. V porovnání s listopadem se zvýšila o 0,6 procentního bodu. Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti byl zaznamenán v 75 okresech. Volných pracovních míst bylo celorepublikově evidováno 35.784 volných pracovních míst a jejich počet meziměsíčně o 1048 klesl. Na jedno volné místo připadalo v průměru 14,2 registrovaných uchazečů o zaměstnání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK