Analytici: Inflace rostla v prosinci následkem zdražení potravin

09.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. ledna (ČTK) - K prosincovému růstu cen nejvýznamněji přispělo zdražení pohonných hmot a potravin. Obchodníci se již několik měsíců připravovali na zvýšení dolní sazby DPH a své ceny zvyšovali v předstihu, shodli se analytici oslovení ČTK. Měnová politika ČNB může podle nich i nadále setrvat u rekordně nízkých úrokových sazeb. Meziroční míra inflace v prosinci zpomalila růst na 2,4 procenta po listopadových 2,5 procenta.

K prosincovému růstu cenové hladiny nejvýznamněji přispěly rostoucí ceny potravin, které se zvýšily ve srovnání s listopadem o dvě procenta. Nejvíce stouply ceny mléka, mléčných výrobků, vajec, masa a pečiva, řekl ČTK analytik Patria Finance David Marek. Inflaci podle něj naopak tlumil brzký začátek zimních slev a výprodejů oblečení a obuvi. Sezona slev obvykle začíná v lednu, tentokrát začaly ceny výrazně klesat již v prosinci, dodal.

Opět se potvrdilo, že obchodníci se již několik měsíců připravovali na zvýšení dolní sazby DPH a své ceny zvyšovali v předstihu, doplnil analytik ČSOB Petr Dufek. Na druhou stranu to však bude znamenat, že v lednu tak výrazně nevyskočí ceny právě u potravin, jež jsou na změny DPH velmi citlivé. Lednová inflace ale zřejmě překročí hranici tří procent kvůli efektu vyšší DPH a regulovaných cen. S vyššími náklady musí domácnosti počítat vedle potravin, léků a tiskovin také u bydlení, nájemným počínaje, energiemi, teplem a vodou konče.

V lednu by tak mohl nastat další skok v meziroční inflaci. "Zejména v souvislosti s ním očekáváme během první poloviny roku inflaci v koridoru mezi 3,0 a 3,5 procenta. Je zřejmé, že pohyb úrokových sazeb směrem dolů, o kterém se spekulovalo ještě před pár týdny, je v tuto chvíli vyloučen. Sázíme na to, že dalším krokem bude zvýšení sazeb. K němu však ČNB stěží přistoupí dříve než před koncem roku," odhadl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Centrální banka se podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory dostává do nezáviděníhodné situace. Čím víc utlumí inflaci, tím víc potopí ekonomiku. Situaci navíc podle Pikory komplikuje fakt, že čím větší bude mít ekonomika problémy, tím bude pravděpodobnější, že letos bude mít problémy státní rozpočet a DPH vzroste dvakrát; jinými slovy, čím více bude ekonomika padat, tím více budou tlačit politici inflaci nahoru. Inflaci podle ekonoma udrží u rozumných hodnot, jen pokud bude citelná recese. "To je ale šílená zpráva pro voliče. Lze čekat, že ekonomika letos poklesne současně ceny poskočí nahoru," podotkl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK