Lagardeová: MMF do konce ledna zhorší výhled globální ekonomiky

09.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pretoria/Johannesburg 9. ledna (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) se chystá zhoršit výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok. Výkonná ředitelka fondu Christine Lagardeová řekla, že fond vydá nový výhled ještě do konce ledna. Hlavním důvodem ke zhoršení výhledu je podle Lagardeové přetrvávající dluhová krize v eurozóně a její dopady i na vzdálenější země světa.

Lagardeová na návštěvě Jihoafrické republiky tamnímu tisku řekla, že nebezpečí hrozí i této africké zemi a jejím méně vyspělým sousedům. "Pokud se krize v eurozóně nebude řešit správně, pak dopady pocítí Jihoafrická republika a další africké země," řekla šéfka MMF, kterou cituje ekonomický list The Wall Street Journal. (WSJ).

Ve své poslední prognóze, která je ze září, měnový fond na letošní rok počítal s růstem globální ekonomiky v průměru o čtyři procenta. Lagardeová neřekla, nakolik se výhled může zhoršit.

Ministr financí Jihoafrické republiky Pravin Gordhan je s Lagardeovou zajedno v tom, že krize v eurozóně bude na ekonomiku Jihoafrické republiky nepříznivě doléhat. "Rádi bychom v Evropě viděli rychlejší řešení a rozhodnější kroky," řekl ministr. Lagardeová se během třídenní návštěvy Jihoafrické republiky setkala i s prezidentem Jacobem Zumou a s guvernérem centrální banky.

Šéfka MMF ale nemá jasný názor na to, zda Evropu letos čeká recese, nebo zda se jí kontinent může vyhnout. Tvrdí ale, že důvody k optimismu jsou. "Situace v eurozóně se za posledních 18 měsíců dramaticky změnila. Existují důvody pro trochu větší optimismus, co se vyhlídek týče," citoval Lagardeovou jihoafrický list Business Day.

Někteří analytici jsou přesvědčeni, že eurozóna se letos recesi nevyhne. Některé země mají vážné problémy s obsluhou státního dluhu a prakticky nad všemi visí riziko snížení hlavního ratingu. To znamená, že mezi investory postupně narůstá averze, která zasahuje převážně mladé tržní ekonomiky. Do této skupiny patří i Jihoafrická republika.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK