Pražská burza v úvodu týdne ztrácí, dolů ji táhne Erste

09.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. ledna (ČTK) - Pražský akciový trh v úvodu týdne mírně klesá. Hlavní index PX byl v 11:15 níže o desetinu procenta na 893,5 bodu. Burzu táhly dolů především akcie Erste Bank, které spadly o téměř pět procent. Zbylé tři velké emise, tedy ČEZ, Telefónica a Komerční banka, naopak posílily, vyplývá z průběžných výsledků burzy.

Nejvýraznější ztráty dopoledne postihly Erste Bank, její cenné papíry zlevnily o 4,70 procenta na 318,30 Kč. Podle Martina Olivy z Patria Direct titul příliš nepodpořila zpráva Basilejského výboru, podle které banky budou moci během krizí snížit kapitálovou přiměřenost pod předepsanou mez v zájmu zachování peněžních toků na dostatečné úrovni.

Kolem 2,5 procenta na 128,40 Kč odepsaly akcie mediální společnosti CME. Technologické KIT digital, která v pátek informovala o plánu přesunout akcie z Prahy do Londýna, klesly podobným tempem na 177,50 koruny. Síť autobazarů AAA Auto ztratila 1,90 procenta na 17,59 Kč.

Nejlépe si dopoledne vedla Komerční banka, jejíž cenné papíry si polepšily o 1,67 procenta na 3297 Korun. Se ziskem 1,51 procenta na 141,60 Kč pak následovala těžební společnost NWR. Titulu analytici Citi snížili cílovou cenu na 225 korun, avšak ten se podle jejich mínění stále vejde do kategorie "koupit", poznamenal Oliva. Hlavním důvodem nižšího cíle je negativní revize očekávaných cen uhlí pro letošní rok.

O více než procento na 381,80 Kč posílil telekomunikační operátor Telefónica ČR. Ceny akcií energetické skupiny ČEZ vzrostly o 0,77 procenta na 775,50 Kč. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš v dnešním rozhovoru pro E15 zopakoval, že tento rok pro ČEZ nebude horší než ten minulý. Za nejvýznamnější riziko přitom označil nepředvídatelnost regulace v Evropské unii. Z rozhovoru také vyplynulo, že výběrové řízení na dostavbu jaderné elektrárny Temelín bude menší a bez slev. Namísto možných až pěti jaderných reaktorů totiž ČEZ bude zatím fakticky stavět pouze dva.

V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly do 11:15 uzavřeny transakce za necelých 310 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK