Objem úvěrů v Číně roste, ekonomové spoléhají na centrální banku

09.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 9. ledna (ČTK) - Čínské banky v prosinci poskytly úvěry za 640,5 miliardy jüanů (asi 2,1 bilionu Kč), což je proti listopadu nárůst o téměř 14 procent. Roční tempo růstu hlavního peněžního agregátu M2 tak zrychlilo na 13,6 procenta z listopadových 12,7 procenta. Ekonomové se domnívají, že centrální banka začne měnovou politiku postupně víc uvolňovat, aby pomohla firmám vyrovnat se s poklesem poptávky ve světě.

"Ten signál k uvolňování měnové politiky je čím dál silnější," poznamenal ekonom Wang Chu z makléřské společnosti Guotai Junan Securities v Šanghaji. "Předpokládáme, že centrální banka bude úvěry v nadcházejících měsících postupně zpřístupňovat ještě víc," dodal.

Měnový agregát je souhrn peněžních prostředků s určitým stupněm likvidity. Složení měnových agregátů ale není v každé zemi stejné a může se v průběhu času měnit. Centrální banky pomocí měnových agregátů definují množství peněz v oběhu.

Růst objemu nových úvěrů překonal očekávání trhu. Analytici totiž odhadovali, že banky v průběhu posledního měsíce loňského roku poskytnou úvěry za zhruba 600 miliard jüanů. Roční tempo růstu peněžního agregátu M2 odhadli na 12,7 procenta.

Čínští politici s velkými obavami sledují postupující dluhovou krizi v eurozóně, k uvolňování měnové politiky ale zatím nesáhli. Místo toho uvádějí, že budou měnovou politiku vylaďovat. Většina analytiků to ale stejně chápe jako ujištění, že dolů zřejmě půjdou jak povinné minimální rezervy, tak základní úrokové sazby.

Čínský premiér Wen Ťia-pao už o víkendu slíbil, že vláda zpřísní dohled nad bankami a ujistí se, že banky dělá dost pro to, aby měly firmy přístup k úvěrům, zvláště pak malé a střední firmy. To je podle premiéra klíčové k zajištění stabilního růstu ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK