Stát patrně získá pozemky pro D11 bezplatně, spor se vlekl 17 let

09.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. ledna (ČTK) - Spor o poslední pozemek na dostavbu dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové je zřejmě vyřešen. Na tiskové konferenci to dnes řekl ministr dopravy Pavel Dobeš. Ministerstvo a Ředitelství silnic a dálnic souhlasí s návrhem právního zástupce majitelky pozemku Jaroslavy Štrosové na bezúplatný převod jejího pozemku státu. Podklady pro převod pozemku by se měly začít připravovat v úterý. Spor o pozemky se vlekl 17 let.

Tento zhruba čtvrthektarový pozemek je podle Dobeše poslední, který je potřeba k dostavbě zhruba tříkilometrového úseku dálnice do Hradce Králové. Právní zástupce Štrosové a zároveň její syn David Štros ministrovi navrhl tři varianty vypořádání. Dobeš souhlasil s možností betúplatného převodu pozemku do majetku státu. Upřednotnil variantu převodu pozemku na spolumajitelku Ludmilu Havránkovou, s níž stát o získání její půdy pod chystanou D11 jednal do loňska. Poslední variantou byl soudní spor, o který ministerstvo dopravy nestojí.

Pokud by stát pozemek od Štrosové získal přímo, existuje už podle Dobeše předchozí předběžná dohoda s Havránkovou o tom, že by se vzdala předkupního práva k této nemovitosti. Bezúplatný převod by měl být dokončen do několika dní, nejdéle však do konce týdne.

Podle Dobeše už dostavbě dálnice nestojí nic v cestě. V průběhu letošního roku na pozemcích pod plánovanou dálnicí začne geologický a archeologický průzkum a tento poslední tříkilometrový úsek se začne stavět v letech 2013 až 2014. Chybět by neměly ani potřebných zhruba 1,5 miliardy korun, které jsou alokované na účtech Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), doplnil Dobeš.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK