Prodej Porsche loni stoupl o 22 procent na rekord

09.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stuttgart 9. ledna (ČTK) - Výrobci luxusních sportovních vozů Porsche stoupl v loňském roce prodej aut o 22,2 procenta na rekordních 118.867 vozů. K růstu přispěla hlavně vysoká poptávka z Asie. Uvedla to automobilka v dnešním prohlášení.

Automobilka tak výrazně překonala svůj cíl, který počítal se zvýšením prodeje na 100.000 vozů. Další růst očekává Porsche i v letošním roce, hlavně díky nové generaci vozů 911.

V samotném prosinci dodala firma zákazníkům 9157 vozů. Vysoká byla poptávka v Evropě, kde prodej meziročně stoupl o 19,8 procenta, napsala agentura DPA.

Automobilku Porsche AG vlastní společnost Porsche SE a největší evropská automobilová skupina Volkswagen. Porsche se měla loni stát desátou značkou Volkswagenu, ten však v září převzetí odložil kvůli nevyřešeným právním otázkám a vyšetřování bývalých nejvyšších manažerů Porsche.

Volkswagen dnes oznámil, že jeho prodej loni stoupl o 14 procent na rekordních 8,156 milionu vozů. Německá automobilka tak loni předstihla v prodeji japonskou Toyotu a stane se zřejmě druhým největším prodejcem aut na světě za americkou firmou General Motors. Ta ještě údaje o loňském prodeji nezveřejnila, analytici však odhadují, že její prodej se bude pohybovat kolem devíti milionů vozů. Volkswagen se chce do roku 2018 stát jedničkou na trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK