Rozpočtový deficit Maďarska loni výrazně vzrostl, překročil cíl

09.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 9. ledna (ČTK) - Vládní rozpočtový deficit Maďarska loni výrazně vzrostl a překročil revidovaný cíl kabinetu. I tak ale podle metodiky Evropské unie se zřejmě celý loňský deficit veřejných financí vejde pod klíčovou hranicí tří procent hrubého domácího produktu, sdělilo dnes maďarské ministerstvo hospodářství.

Rozpočet ústřední vlády za celý rok vzrostl na 1,73 bilionu forintů (HUF, 142 miliard Kč) z úrovně 889,5 miliardy HUF za rok 2010. Bylo to asi deset procent nad cílovou úrovní 1,58 bilionu forintů, na niž vláda během roku zvýšila odhad celoročního schodku z původního cíle 687 milionů forintů.

Prosincový deficit 486,5 miliardy HUF tvořil téměř 30 procent celoročního schodku. Ministerstvo to podle agentury Reuters vysvětlilo několika velkými jednorázovými výdaji. Patřilo sem převzetí dluhu samospráv a železniční společnosti MAV, zvýšení kapitálu státem vlastněné banky MFB a povinnost refundovat domácím firmám podle rozhodnutí Evropského soudního dvora daň z přidané hodnoty v hodnotě 220 miliard forintů.

Maďarsko má nyní jeden z nejnižších deficitů v zemích Evropské unie, které od ekonomické recese sužují vysoké schodky a některé i dluhová krize. Vláda je však nucena žádat Mezinárodní měnový fond a EU o finanční pomoc, protože má vysoký zahraniční dluh a musí začít splácet předešlý úvěr od MMF a EU. Obavy finančních trhů z toho, že se vláda premiéra Viktora Orbána nepodvolí snahám MMF a EU uvalit na Maďarsko za pomoc přísné ekonomické a politické podmínky, vedly minulý týden k prudkému poklesu forintu a dalších maďarských aktiv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK