Euro po poklesu k dolaru nejníže za 16 měsíců roste

09.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. ledna (ČTK) - Evropská měna se dnes v Asii propadla vůči dolaru na nejnižší hodnotu za 16 měsíců, podařilo se jí však oživit a mírně roste. Euro podpořily úpravy pozic investorů. Nálada na trhu je však podle analytiků před důležitými událostmi tohoto týdne spíše nakloněna jeho dalšímu poklesu.

V 16:50 SEČ euro vůči dolaru stouplo o 0,35 procenta na 1,2731 USD, když v Asii se propadlo až na 1,2666 USD, nejníže od září 2010. K jenu euro posílilo o 0,34 procenta na 97,91 JPY. Kurz dolaru vůči jenu zůstal beze změny, činil 76,87 JPY.

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes jednali o možnostech podpory ekonomického růstu zemí eurozóny, které se potýkají s dluhovou krizí a rostoucí nezaměstnaností a dokončení dohody o posílení fiskální koordinace v rámci měnové unie. Sarkozy uvedl, že si s Merkelovou přejí, aby země Evropské unie dokončily jednání o plánované nové smlouvě v příštích dnech a její podepsání se uskutečnilo 1. března.

Merkelová však současně uvedla, že nebude možné vyplatit další splátku pomoci pro Řecko, pokud nebude viditelný rychlý pokrok v jednání o druhém balíku pomoci, včetně dobrovolné dohody o restrukturalizaci dluhu se soukromými věřiteli.

Centrem zájmu investorů tento týden budou aukce státních dluhopisů Španělska a Itálie, které patří mezi problémové země. Zatím se neobjevily signály, že by investoři měli na počátku tohoto roku výraznější zájem o rizikovější majetek zemí eurozóny. Tento týden rovněž zasedá měnový výbor Evropské centrální banky a většina ekonomů nečeká žádné změny sazeb ani nový příliv peněz do systému, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK