Pražská burza klesla o procento hlavně kvůli ztrátám akcií bank

09.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. ledna (ČTK) - Pražská burza v úvodu týdne oslabila. Závěrečný hlavní index PX klesl o 1,01 procenta na 885,4 bodu. Důvodem byly zejména ztráty finančních titulů. Akcie Erste Group bank dnes ztratily přes šest procent. Dařilo se naopak hlavně akciím elektrárenské firmy ČEZ a operátora Telefónica O2, vyplývá z výsledků burzy.

Obchodování v Praze podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky do značné míry kopírovalo vývoj na hlavních trzích. K nejhorším na trhu dnes podle něj patřily akcie finančního sektoru. "Stupeň nejistoty na trhu ilustruje negativní výnos, s nímž se investoři spokojili při dnešní aukci německých pokladničních poukázek. Institucionální investoři tak naznačili, že nevěří evropským bankám," dodal.

V pražském indexu PX je váha finančních emisí poměrně vysoká, proto i jeho pokles byl větší než na hlavních evropských burzách, poznamenal Adamkovič. Akcie Erste Bank zlevnily o výrazných 6,32 procenta na 312,90 koruny a akcie Komerční banky klesly o 2,87 procenta na 3150 korun. Cenné papíry pojišťovací skupiny VIG odepsaly 2,06 procent na 778,10 koruny.

Silnějšímu propadu indexu v Praze naopak bránil především růst akcií ČEZ a Telefóniky. Akcie ČEZ si polepšily o 3,04 procenta na 793 koruny a mobilního operátora o 1,86 procenta na 384 korun.

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš v dnešním rozhovoru pro E15 zopakoval, že tento rok pro ČEZ nebude horší než ten minulý. Za nejvýznamnější riziko přitom označil nepředvídatelnost regulace v Evropské unii. Z rozhovoru také vyplynulo, že výběrové řízení na dostavbu jaderné elektrárny Temelín bude menší a bez slev. Namísto možných až pěti jaderných reaktorů totiž ČEZ bude zatím fakticky stavět pouze dva.

V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise dnes uzavřeny transakce za necelých 1,426 miliardy korun. Průměrný objem obchodů za poslední rok je podle serveru Patria.cz 1,180 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK