Americké akcie v pondělí mírně stouply

10.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. ledna (ČTK) - Americké akcie v pondělí mírně posílily. Pozornost investorů se soustředí na čtvrtletní výsledky amerických podniků a klíčové aukce vládních dluhopisů v Evropě.

Dow Jonesův index se zvýšil o 0,27 procenta na 12.392,69 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,23 procenta na 1280,70 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 0,09 procenta na 2676,56 bodu, napsala agentura Reuters.

Zveřejňování hospodářských výsledků za čtvrté čtvrtletí po skončení pondělního obchodování na burze odstartoval výrobce hliníku Alcoa. Firma sice vykázala čtvrtletní ztrátu kvůli poklesu prodejních cen, její tržby však překonaly očekávání.

Investory nadále znepokojuje dluhová krize v Evropě. Aukce španělských a italských dluhopisů, které se uskuteční tento týden, by měly naznačit, jak velká je důvěra finančních trhů v plány na řešení této krize.

Na devizovém trhu euro stouplo z 16měsíčního minima vůči dolaru. Jeho nárůst však omezilo varování německé kancléřky Angely Merkelové, že Řecko nedostane další část finanční pomoci, pokud nedosáhne rychlého pokroku při realizace druhého záchranného programu.

V závěru pondělního obchodování v New Yorku jednotná evropská měna stoupla o 0,4 procenta na 1,2772 USD. V pondělí ráno se propadlo až na 1,2666 USD, tedy na nejnižší úroveň od září 2010, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK