Podle tajemníka Svazu vinařů Martina Půčka byl loňský rok nadprůměrný v kvalitě i množství. "Pěstitelé měli po dvou špatných letech dostatek a také ceny za hrozny byly vyšší než loni, takže si mohli smazat ztrátu," řekl ČTK Půček. Podle něj pěstitelé dostali za kilogram hroznů průměrně 17,3 koruny. Zisk z tvořil asi 15 procent z prodejní ceny.
V ČR se podle statistik Svazu vinařů, které mají odlišnou metodiku než ČSÚ, loni sklidily hrozny za 1,7 miliardy korun, což je dvojnásobek roku 2010. Poměrně vysoký byl i výnos z hektaru. Podle Půčka překročil desetiletý průměr a dosáhl hranice 6,0 tuny na hektar. ČSÚ uvádí 5,7 tuny z hektaru.
Vinaři v ČR vyprodukovali loni asi 670.000 hektolitrů vína. "Znamená to asi třetinu roční spotřeby vína u nás," uvedl Půček. Celkem 36 procent sklizně tvořily modré hrozny, které se využívají na výrobu červeného nebo růžového vína. Zejména spotřeba růžového vína v ČR roste. Loni na jeho výrobu vinaři použili sedm procent sklizených hroznů.
Vínu se v Česku daří, jeho spotřeba v posledních letech stoupá. Zatímco v roce 1993 byla průměrně 12 litrů vína na osobu ročně, nyní se pohybuje kolem 20 litrů. I tak ale Česko zaostává za Evropou. V zemích EU je podle Svazu vinařů průměr 32 litrů. Rozloha vinic v ČR aktuálně činí podle ČSÚ 16.000 hektarů, podle svazu je to asi 17.000 hektarů. Na jižní Moravě leží 93 procent všech vinic v zemi.
Sklizeň vinných hroznů v ČR:
Rok sklizeň (v tunách) výnos (t/ha) 2006 57.635 3,71 2007 99.029 5,82 2008 98.323 6,03 2009 68.737 4,27 2010 45.923 2,87 2011 91.253 5,7
Zdroj:ČSÚ