Téma tohoto týdne: Poslední předvánoční radosti a starosti
Trendem poslední doby se čím dál častěji stávají obrovské vánoční nákupy. Místo toho aby se něco doma ručně udělalo, tak se to jednoduše koupí. A cukroví není výjimkou. Dobroty, které dříve každá hospodyňka připravovala doma se stávají vzácným zbožím!
Není však kupované jako kupované
Je třeba dobře vybírat, aby jste pak nelitovali.
Jaké musí vánoční cukroví být:
-
hezké na pohled
-
vonět
-
doslova se rozplývat na jazyku
-
jednoduše aby se co nejvíc podobalo tomu Vašemu domácímu
Výrobců vánočního pečiva jsou spousty. Pokud nemáte již léta svoji oblíbenou cukrárnu a nikdo Vám nějakou nedoporučil, pak Vám nezbývá než chodit po cukrárnách nebo pekařstvích a ochutnávat.
Cena
Ceny vánočního cukroví se pohybují průměrně od 10-20 korun za sto gramů. Můžete si objednat čtvrt nebo půl kila, ale nejčastěji si každý objednává kilo nebo dvě. Není to však žádná levná záležitost. Když se to pak všechno spočítá, tak za kilo vánočního cukroví zaplatíte klidně i přes 200 korun.
Tabulka: Vzor kolekce s 60 kusy cukroví
Název |
Počet ks |
Cena za kus |
Celkem |
Dortík oválný |
6 |
6,50 Kč |
39,00 Kč |
Kokoska |
6 |
5,00 Kč |
30,00 Kč |
Kolečko černé |
6 |
4,50 Kč |
27,00 Kč |
Košíček |
6 |
5,50 Kč |
33,00 Kč |
Mocca |
6 |
4,50 Kč |
27,00 Kč |
Rohlíček klášterní |
3 |
6,50 Kč |
19,50 Kč |
Rohlíček pařížský |
6 |
4,50 Kč |
27,00 Kč |
Škeblička |
3 |
5,00 Kč |
15,00 Kč |
Špička likérová |
6 |
5,00 Kč |
30,00 Kč |
Štafetka |
6 |
5,00 Kč |
30,00 Kč |
Vosí úlek |
6 |
5,00 Kč |
30,00 Kč |
|
|
|
|
Krabice |
1 |
8,00 Kč |
8,00 Kč |
CELKEM |
|
|
315,50Kč |
Druhy vánočního cukroví
Košíčky, Linecká kolečka, Linecké pečivo kakaové, Myslivecké knoflíky, Ořechy (bílé), Slané pečivo, Švédské vánoční perníčky, Trampolínky, Kokosové kuličky, Čokoládový salám, Tatrankové pracny, Hříbečky, Voňavá kolečka, Sezamové placičky, apod.
Objednávka
Nejvhodnějším termínem pro objednávku vánočního cukroví bývá listopad. Vyzvednout si ho můžete pár dní před Vánocemi a máte záruku, že bude čerstvé a voňavé.
Pokud si je však objednáte dříve, nezapomeňte ho správně uskladnit. Nejlepším místem je chladné prostředí s optimální vlhkostí.
Fintrik pro vás: Znáte "ČOKOLÁDOVÝ SALÁM"?
Ingredience:
-
1/2 hrnku pískového cukru,
-
2 lžíce na nudličky nakrájených mandlí,
-
balíček neloupaných mandlí,
-
tabulku čokolády na vaření, vejce,
-
1/2 lžičky nastrouhané kůry z citronu,
-
na špičku nože mleté skořice a tlučeného hřebíčku,
-
moučkový cukr na posypání válu.
Návod:
Rozlámanou čokoládu rozpustíte v horké vodní lázni, přisypete cukr, skořici, citrónovou kůru, hřebíček, nudličky loupaných mandlí a nastrouhané neloupané mandle. Přidáte vejce, hrnek vyjmete a vzniklou hmotu pečlivě promícháte. Na posypaném válu vytvarujete salám, zabalíte do alobalu a necháte v chladu ztuhnout. Před podáváním nakrájíte ostrým nožem na tenké plátky.
Přejeme vám příjemné prožití vánočních svátků.