Štědrovečerní zvyky a tradice za pár stokorun i za tisíce

19.12.2003 | , Finance.cz
FinTriky


perex-img Zdroj: Finance.cz

Je tradicí a dobrým zvykem, že Štědrý večer se má trávit v kruho přátel nebo rodiny. Je to ta nejslavnostnější chvíle z celého roku, čas vzpomínání, bilancování a také plánování a radování se z dárků a z obdarovávání nejbližších. Za takové chvíle si i rádi připlatíme nějakou tu korunu navíc.

Téma tohoto týdne: Poslední předvánoční radosti a starosti

Co ale onomu krásnému večeru předchází? Tak je to především půst! Před štědrovečerní slavnostní večeří se tradičně již dříve držel půst. Věřilo se, že kdo se bude celý den postit, uvidí večer zlaté prasátko. Vedle netradičních regionálních zvyků známe některé tradice všichni:

  • Lití olova - a věštění budoucnosti
  • Krájení jablka - když se objeví hvězdička, všichni se sejdou zase napřesrok
  • Pouštění lodiček - komu lodička (v podobě svíčky) hoří nejdéle, bude mít dlouhý život
  • Stíny - po zdech se pohybují naše stíny, kdo na stínu nemá hlavu, do roka zemře
  • Střevíc - tradice svobodných děvčat
  • Šupiny - šupina jako symbol peněz se schovává pod talíř a do peněženky pro štěstí

Co dělat při samotné štědrovečerní večeři aby se vše povedlo a štěstí se nás drželo celý rok? Naši předkové udržovali spoustu krásných zvyků a není důvod je dnes měnit. Tradice a by se měly předávat z generace na generaci.

Tradice štědrovečerní večeře:

  • chystá se o jeden talíř navíc, pro náhodného hosta
  • pod talíř se schová zlatý penízek
  • šupinky z kapra pro štěstí, a aby se nás držely penízky
  • od slavnostní večeře se nesmí vstát, ani kdyby někdo bušil na dveře, protože ten, kdo vstane, do roka zemře

A jak by mělo vypadat slavnostní menu?

  • Aperitiv
    K svátečnímu menu bývá zvykem podávat aperitiv. Nejčastěji se jako aperitiv podávají různé druhy vermutu s kolečkem citrónu, vodka, borovička nebo becherovka. Někdo však dává přednost sklence sektu, lehkého svěžího vína nebo malému poháru piva. Dětem nabídneme jako aperitiv přírodní ovocné šťávy.
  • Předkrm
    Po aperitivu zpravidla následuje v menu studený předkrm. Mělo by se jednat o lehce pikantní lahůdku, která není určena k nasycení, nýbrž k dalšímu povzbuzení chuti. Pro tvorbu studeného předkrmu jsou vhodné různé lahůdkové saláty a koktejly, šunkové závitky, plněná vejce, kaviár, kapr v rosolu apod.
  • Polévka
    Dalším tradičním chodem je rybí polévka doplněná osmaženou žemlí.
  • Hlavní chod
    Hlavním štědrovečerním chodem u nás bývá smažený kapr s bramborovým salátem. Pokud chceme sváteční stravování odlehčit, můžeme podávat kapra pečeného na másle nebo v alobalu s bramborovou přílohou a se salátem z čerstvé zeleniny.
  • Moučník
    Korunkou svátečního menu bývá moučník. Tradiční jablkový závin můžeme nahradit pečenými vánočními jablky. Ořechový dort či čokoládovou roládu pak lehčími dezerty, jakými jsou např. zmrzlinové poháry s čerstvým či kompotovaným ovocem, karamelem, šlehačkou, čokoládou a ořechy.
  • Závěr
    V závěru štědrovečerní večeře přichází na stůl ještě mísy s ovocem, ořechy a vánočním cukrovím. Ozdobou stolu může být též vánočka či štola. Sváteční menu tradičně končí šálkem dobré kávy.

A co takhle malý tip na tradiční slavnostní českou štědrovečerní večeři:

Rybí polévka
ingredience: 2 petržele, 1 velká hlava, kosti, ploutve a ocas z jednoho kapra, 3 velké mrkve, cibule, 2 stroužky česneku, několik kuliček nového koření a černého pepře, sůl, petrželka
postup: dobře očištěnou hlavu, ocas, ploutve a ocas dáme do hrnce, přidáme na plátky nakrájenou zeleninu, rozpůlenou cibuli, česnek, sůl a koření. Zalijeme osolenou vodou a zvolna vaříme. Když je maso měkké, polévku přecedíme. Vývar podle chuti přisolíme a vložíme do něj obrané maso z hlavy. Doplníme opraženou houskou a petrželkou a podáváme.

Bramborový salát
ingredience:100 g brambor, 100 g celeru, 100 g mrkve, 100 g petržele, 50 g sterilovaného hrášku, 1 cibule, 2 sterilované sladkokyselé okurky, 1 větší jablko, 100 g majonézy nebo Majolky, sůl, cukr, 3 lžíce oleje, 1 lžička worchestrové omáčky, 1 lžička octa
postup: očistíme a omyjeme brambory i zeleninu a uvaříme je každé zvlášť doměkka. Vychladlé brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, přidáme hrášek a ostatní zeleninu drobně nakrájenou a na kostičky nakrájené jablko. Vše smícháme, osolíme, zalijeme olejem, worchestrovou omáčkou a octovou vodou přislazenou kostkou cukru. Promícháme a lehce spojíme Majolkou. Salát necháme v chladnu odležet 2 hodiny.

Smažený kapr
ingredience: 800 g kapra, sůl, 4 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 100 ml mléka, 250 g strouhanky, olej rostlinný, 1 citrón
postup: očištěnou a vykuchanou rybu omyjeme, osušíme a nakrájíme na porce ve tvaru podkovy, můžeme kapra namočit den předem do mléka, osolíme a potřeme kořením. V hlubší pánvi zahříváme olej. Porce obalujeme v hladké mouce, v rozšlehaných vejcích s mlékem a ve strouhance. Obaleného kapra vkládáme do oleje rozpáleného na 180 °C a zvolna smažíme po obou stranách asi 12 minut dozlatova. Hotové porce ihned vyjmeme a klademe na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk. Na jednotlivé talíře pak pěkně upravíme dílky citronu, porce bramborového salátu a smaženého kapra.

Štědrý večer za pár stokorun nebo za tisíce

Doposud jsme se nedotkli tradičního tématu - ceny. Byl to spíše záměr, protože peníze do tématu vánoc nepatří. Samozřejmě každý se zajímá, kolik stojí kde stromek (300 - 700 Kč/kus) nebo kapr (70 Kč/kg živé váhy). Ale každý přiměřeně svému příjmu do Vánočních oslav investuje. Jen málokdo zruší slavnostní štědrovečerní tabuli z finančních důvodů. Takřka v každé rodině se s ní můžeme setkat. Někde se skromnější, jinde štědřejší. A od toho se odvíjí i ceny. Zatímco v průměrné domácnosti "investujeme" do štědrého večera (mimo dárků a stromečku a výzdoby) maximálně tisíc korun (většinu peněz stojí potraviny, menší část i tradice štědrého večera), jsou i tací, kteří štědrý večer tráví v restauracích nebo v hotelích většinou na horách. Zde jsou ceny pochopitelně zcela odlišné a kůstka z kapříka by se nám při vyslechnutí konečného účtu několika tisíc za jediný večer mohla v krku pěkně vzpříčit!

Buďte opatrní na svoji peněženku, neutrácejte když nemusíte, ale na druhou stranu kdy jindy si pořádně užít, když ne na Vánoce?

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky