SVS v souvislosti se "solnou aférou" vyšetřila dva vzorky polské soli a deset vzorků polských potravin. Podle mluvčího Josefa Dubna se jednalo o jeden vzorek jedlé soli a jeden vzorek nakládací směsi. Mezi testovanými potravinami byly uzeniny, ryby a sýry. Již ve středu SVS informovala o testech dvou vzorků polské soli, které byly také v pořádku.
"U všech výrobků se laboratorní vyšetření soustředilo na stanovení soli, težkých kovů, dusitany, kyselost, senzoriku a pokud šlo o uzeniny na provařenost výrobku. Ve všech parametrech potraviny od polských výrobců splnily podmínky zdravotní nezávadnosti," uvedl Duben s tím, že veterináři budou v kontrolách pokračovat.
Inspektoři SZPI odebrali 15 vzorků potravin a čtyři vzorky soli z Polska, zaměřili se přitom hlavně na příhraniční oblasti. Podle dřívějších informací SZPI kontroloři odebrali v českých skladech k analýze vzorky pečiva a směsí soli a masných výrobků, které měly původ v Polsku. SZPI zároveň v těchto dnech pozastavila dvě dodávky polské soli. Inspekce bude podle svého mluvčího Michala Spáčila v kontrolách a odběrech vzorků také pokračovat. Výsledky dalších rozborů budou k dispozici koncem příštího týdne.
V Česku již bylo pozastaveno uvádění balené jedlé soli z Polska do oběhu, a to do doby, než bude prokázána její zdravotní nezávadnost. Dozorové orgány zjistily, že čeští výrobci v převážné většině případů používají při výrobě jedlou sůl z jiných členských států EU než z Polska, uvedlo v úterý české ministerstvo zemědělství.
Firmy zapletené do takzvané solné aféry prodávaly technickou sůl označenou jako jedlou velkovýrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám a pekárnám. Z těchto výroben se mohla dostat do obchodů v celé zemi a možná i do zahraničí.
Hygienici z Poznaně v úterý uvedli, že technická sůl, která se v Polsku používá, není nebezpečná pro lidské zdraví. Ukázaly to prý výsledky testů pěti vzorků odebraných ve firmách, které s touto surovinou obchodují.
Jak v úterý řekl Duben, obsahuje technická sůl zhruba 98 procent kuchyňské soli. Zbylá dvě procenta tvoří příměsi, zejména látky, které mají zabránit spékání soli. "Jde opravdu o velké ředění, ze kterého by ohrožení zdraví lidí vyplývat nemělo. To však nic nemění na tom, že pro potravinářské účely smí být použity pouze ingredience pro tento účel schválené," upozornil mluvčí.