Pekaři: Kvůli drahým vejcím zřejmě vzroste cena cukroví i pečiva

22.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


perex-img Zdroj: Finance.cz

Kvůli prudce rostoucím cenám vajec, které se od začátku letošního zvýšily až o sto procent, zřejmě podraží cukrářské i některé pekařské výrobky. ČTK to dnes sdělil předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromír Dřízal. Cena vajec šla nahoru poté, co jejich produkce v EU letos klesla, protože začala platit směrnice zakazující chov slepic v menších klecích.

 

"Pekařský a cukrářský obor se dlouhodobě potýká s neustálým růstem nákladových položek, jako jsou pšeničná a zejména žitná mouka, olej, máslo, mák, cukr, energie, pohonné hmoty či potravinářské obaly. Nyní k těmto položkám přibyla i vejce," uvedl Dřízal. Podle něj je proto téměř jisté, že se náklady související se zdražením vajec musí promítnout do odbytových cen cukrářských a některých pekařských výrobků.

Dřízal upozornil, že pro některé, zejména malé a střední pekaře a cukráře, může být neustálé zdražování vstupů likvidační. "Mnozí z nich již dnes ´melou z posledního´ a zvažují ukončení činnosti. Pekaři i cukráři chtějí nabízet kvalitní produkty, ale to v dnešních podmínkách vyžaduje i zvýšené náklady," podotkl.

Dřízal s poukazem na údaje Českého statistického úřadu připomněl, že zatímco ve druhém týdnu letošního roku činila průměrná cena vajec v obchodech 2,74 koruny, tak do 11. týdne vzrostla na 5,11 koruny. Průměrná cena kilogramu vaječné melanže, což jsou vyklepaná čerstvá vajíčka ošetřená pasterizací, podle něj vzrostla z 45 korun na 65 korun.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK