"Pekařský a cukrářský obor se dlouhodobě potýká s neustálým růstem nákladových položek, jako jsou pšeničná a zejména žitná mouka, olej, máslo, mák, cukr, energie, pohonné hmoty či potravinářské obaly. Nyní k těmto položkám přibyla i vejce," uvedl Dřízal. Podle něj je proto téměř jisté, že se náklady související se zdražením vajec musí promítnout do odbytových cen cukrářských a některých pekařských výrobků.
Dřízal upozornil, že pro některé, zejména malé a střední pekaře a cukráře, může být neustálé zdražování vstupů likvidační. "Mnozí z nich již dnes ´melou z posledního´ a zvažují ukončení činnosti. Pekaři i cukráři chtějí nabízet kvalitní produkty, ale to v dnešních podmínkách vyžaduje i zvýšené náklady," podotkl.
Dřízal s poukazem na údaje Českého statistického úřadu připomněl, že zatímco ve druhém týdnu letošního roku činila průměrná cena vajec v obchodech 2,74 koruny, tak do 11. týdne vzrostla na 5,11 koruny. Průměrná cena kilogramu vaječné melanže, což jsou vyklepaná čerstvá vajíčka ošetřená pasterizací, podle něj vzrostla z 45 korun na 65 korun.