Vinaři loni zvýšili produkci růžových vín o 40 pct na 43 tisíc hl

18.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


perex-img Zdroj: Finance.cz

Brno 18. dubna (ČTK) - Tuzemští vinaři loni zvýšili produkci růžových vín o 40 procent na 43 tisíc hektolitrů. Reagují tak na zájem spotřebitelů. Z modrých hroznů jde nyní na růžová vína pětina sklizně. Vyplývá to z informací, které dnes ČTK poskytl Svaz vinařů.

Zájem spotřebitelů o růžová vína roste. Jejich spotřeba v ČR meziročně vzrostla o čtvrtinu. Odborníci očekávají, že tento trend bude pokračovat i letos.

Podle jednatele společnosti Vinné sklepy Lechovice Ivana Kalaše je obliba růžových vín módní záležitostí posledních let. "Lidé si chtějí vyzkoušet něco nového. Růžové víno má příjemné aroma červeného vína a chuť bílého. Ale zaznamenáváme i poptávku po růžových sektech," uvedl Kalaš. Podle něj spotřebitelé vítají možnost konzumace lehčích vín s nižším obsahem alkoholu.

Podle ředitele Vinařského fondu Jaroslava Machovce mají tuzemská růžová vína vynikající kvalitu, což se odráží na jejich popularitě u spotřebitelů. "Naši vinaři vycházejí poptávce trhu vstříc a odvádějí opravdu vynikající práci, což můžeme sledovat například na domácích a hlavně mezinárodních soutěžích, odkud vozí stále více medailí," uvedl Machovec.

Růžová vína mají v ČR dva sezonní vrcholy. První začíná v květnu a přetrvává do letních měsíců, kdy růžová vína podle odborníků plní roli lehkého nápoje pro slunečné dny. Druhým vrcholem sezóny je listopad a období Svatomartinských vín, kdy spotřebitelé ochutnávají nový ročník a seznamují se s růžovými víny. Také produkce vín prodávaných pod značkou Svatomartinské rok od roku roste.

Produkce tuzemských vinařů a podíl růžových vín na celku: 2009 2010 2011 Celkem ČR 570 000 hl (100 %) 390 000 hl (100 %) 670 000 hl (100 %) Modré hrozny 205 200 hl (36 %) 124 800 hl (32 %) 241 200 hl (36 %) Růžová vína 28 700 hl (cca 4,5 % z celku, cca 14 % z modrých hroznů) 26 208 hl (cca 6,7 % z celku, cca 21 % z modrých hroznů) 43 416 hl (cca 7 % z celku, cca 18 % z modrých hroznů)

Zdroj: Svaz vinařů ČR

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK