O tom, jaký význam Italové potravinářskému průmyslu přikládají, svědčí to, že fotografie s hromadami zničených sýrů se spolu s obrázky zřícených budov staly v místních médiích jakýmsi symbolem katastrofy. Už po prvních otřesech z 20. května odhadoval zemědělský svaz Coldiretti, že zkáza postihla přes 400.000 kusů známých sýrů, které se vyrábějí v obrovských kolech vážících zhruba 40 kilogramů. Tento týden k nim přibylo dalších 550.000 kusů, což znamená, že zemětřesení zničilo deset procent celoroční produkce parmazánu a typově podobného sýra grana padano, uvedl Coldiretti.
Výrobci zatím tvrdí, že ceny sýra kvůli tomu neporostou, škody jsou však obrovské a svaz Coldiretti už vydal varování před spekulativními obchodníky, kteří budou chtít nejistoty na trhu využít. Předseda svazu výrobců sýra grana padano Stefano Berni prozatím odhadl ztráty na 70 milionů eur (1,8 miliardy korun), dalším problémem jsou navíc zničené výrobní haly a sklady. Producenti známějšího parmazánu tratili ještě více.
"Ačkoli jsme ještě nedokončili sčítání, už teď pokládáme za jisté, že škody výrobců sýra parmigiano reggiano dosáhnou nejméně 150 milionů eur (asi čtyř miliard korun). V tomhle součtu figurují peníze za znehodnocenou produkci, zařízení a sklady poté, co úterní otřesy zničily 334.000 kol sýra a čtyři mlékárny," uvedl předseda sdružení výrobců Giuseppe Alai.
Emilia Romagna je provincií, která má v Itálii čtvrtý nejvyšší hrubý domácí produkt - v roce 2009 to podle dat Eurostatu bylo 135 miliard eur. Na celkovém HDP země se provincie podílí jedním procentem a velkou část její produkce tvoří právě potravinářská výroba. Ve městě Parma například sídlí velkovýrobce sušených těstovin, firma Barilla, centrálu tu má potravinářský gigant Parmalat, v oblasti se vyrábí i značná část produkce oblíbeného vína lambrusco.
Jen v okolí Modeny zemětřesení poškodilo celých 95 procent všech výrobních hal a práci kvůli tomu ztratilo 20.000 lidí - právě Modena je přitom hlavním městem výroby balzamikového octa, který je v italské kuchyni zcela nepostradatelnou přísadou.
Ocet, vyráběný ze zahušťovaného moštu vinných hroznů odrůdy trebbiano, patří k výrobkům, jež chrání italské zákony i předpisy EU. Zemětřesení ale pro octaře zatím nebylo nijak fatální, i když se škody odhadují na nejméně 15 milionů eur (asi 400 milionů korun). Krach však hrozí zejména malovýrobcům, kteří se soustřeďují na produkci drahých a dlouho zrajících octů, které mohou stát i 1500 eur (40.000 korun) za litr.
K takovým patří třeba rodinná firma Acetificio Pontiroli Artos z městečka San Felice sul Panaro, které leží v zemětřesením nejvíce zasažené oblasti. "Jako podnikatel mám pocit naprostého zmaru, když vidím, že jsem celý život pracoval a všechno se během třiceti sekund rozsypalo," řekl majitel firmy Giancarlo Pontiroli agentuře AFP. V jeho firmě se z poškozených tanků vylilo celkem 300.000 litrů octa, vniveč přišlo 14 procent skladových zásob.
Celé odvětví zatím nedokáže škody odhadnout, první úder zemětřesení ale znamenal zkázu jen pro 100.000 litrů octa, což je pouhý zlomek z celkové roční produkce 93 milionů litrů. Relativně malé budou i ztráty výrobců parmské šunky, protože zemětřesení nepoškodilo samotné provozy, ale spíše dodavatele - zavřená jsou jatka a v ohrožení je i živočišná výroba. Podle čerstvých údajů Coldiretti asi pětina zvířat strádá nedostatkem krmiva a kromě produkce masa se nejspíš citelně sníží i produkce mléka.