"Mák odchází z českých polí, což je hrozná škoda," uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba, podle něhož na úkor této v českých zemích po staletí pěstované plodiny dále rostou plochy řepkových a obilných polí, což není dobře.
Do Česka dovážené technické máky jsou odpadem z farmaceutické výroby a nejsou určeny pro kulinární účely. Takto získané semeno nemá chuťové vlastnosti potravinářského máku. Navíc je jako odpad vždy levnější než potravinářský mák. Ekonomika pěstování technických odrůd totiž stojí na ceně izolovaných morfinových alkaloidů používaných k výrobě léčiv.
Pěstitelé a vývozci vidí jako hlavní problém ztrátu dobrého jména českého máku na zahraničních trzích v důsledku vývozů míchaných směsí.
"Pro to, aby se udržela i kvalita potravinářského máku uváděného do oběhu, připravilo ministerstvo zemědělství novelizaci legislativy, ve které bude stanoven nejvyšší obsah morfinu v semeni máku na 25 mg/kg máku," řekl ČTK mluvčí ministerstva Jan Žáček. Pokud bude legislativní proces bez komplikací, mohla by nová legislativa začít platit od příštího roku.