"Nízké jsou především ceny základních potravin. Vliv na ně má velká konkurence prodejních řetězců v Česku a to, že cena dlouhodobě zůstává klíčovým faktorem při rozhodování tuzemských spotřebitelů," řekl deníku analytik české pobočky PricewaterhouseCoopers Pavel Kulhavý.
Podle Potravinářské komory ale nelze jednoznačně a globálně říci, že v Česku jsou potraviny levnější než na Slovensku, v Německu či Rakousku. "Záleží vždy na konkrétní skupině výrobků a na kvalitě," uvedla mluvčí komory Dana Večeřová.
Svaz obchodu a cestovního ruchu ale považuje informace Eurostatu za důvěryhodné, byť ceny jednotlivého zboží či služeb mohou mít výkyvy na obě strany uvedených průměrů. "Ceny jsou odrazem tržní situace. V ČR je v obchodě velmi tvrdá konkurence. Bohužel jsou obchodnímu sektoru stále zvyšovány daňové, legislativní a jiné administrativní zátěže, které se na cenovém vývoji musí negativně projevit," řekl prezident svazu Zdeněk Juračka.