Obchodníci: Tropická vedra výrazně zvýšila prodej piva a nealka

23.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


perex-img Zdroj: Finance.cz

Praha 23. srpna (ČTK) - Tropické teploty posledních dnů ženou vzhůru prodeje nealkoholických nápojů i piva. Spotřeba roste jak v restauracích, tak v maloobchodu. Tento týden stouply prodeje piva i nealka o desítky procent, zjistila ČTK v anketě mezi prodejci a pivovary.

 

"Prodej nealkoholických nápojů v prodejnách Billa v tomto týdnu vzrostl o 27 procent oproti předešlému týdnu," řekla ČTK mediální zástupkyně supermarketů Billa Andrea Sitárová. Prodej piva se zvýšil o desetinu. Vůbec nejvíc se ale podle Sitárové zvýšila poptávka po nealkoholickém pivu, u kterého prodeje vzrostly o 75 procent.

Obchody Makro registrují u nealkoholických nápojů nárůst prodejů o dvě procenta, u piva pak o skoro 13 procent. V síti obchodů Interspar stoupl prodej piva v posledních horkých dnech o 10 procent oproti běžnému letnímu období. Během tropických dnů roste prodej zejména "lehčích" piv. Letní teploty lákají i na venkovní posezení, a proto se zvyšuje i prodej sudového piva, zejména u restaurací s letní zahrádkou.

"Zaznamenáváme nárůsty prodejů v řádu desítek procent, největší u Staropramenu Světlého, Staropramenu Cool a Staropramenu Nealka," uvedl mluvčí Pivovarů Staropramen Pavel Barvík.

Největší nárůsty prodejů mají nyní restaurace v rekreačních oblastech, u vodních nádrží a koupališť. Naopak tradiční hospody ve městech ne vždy z těchto veder profitují, protože lidé velkou část dne tráví u vody. "V tropických dnech prodej piva v naší restauraci výrazně klesá. Tak tomu bylo i ve vedrech právě uplynulých dní. Nabízíme ležáky a silné speciály, kterých se lidé v horku spíš bojí," řekl ČTK Aleš Dočkal z pražské restaurace Pivovarský klub.

Právě venkovní zahrádky výrazně zvyšují restauracím prodej nápojů. Průzkum portálu Lunchtime.cz mezi 120 restauračními zařízeními ukázal, že třem čtvrtinám podniků vzrostly díky letním zahrádkám tržby o minimálně deset procent a téměř polovina podniků eviduje nárůst tržeb o více než dvacet procent. Podle jednatele řetězce restaurací Švejk Radovana Sochora se v horkých dnech zvýšila návštěvnost jejich restaurací v turistických lokalitách až o 30 procent.

Vedra ale zvyšují prodeje piva pouze nárazově. "Pokud trvají příliš vysoké teploty více dní působí již na prodej piva v gastronomii prohibitivně z důvodu obavy spotřebitelů ze zatížení alkoholem. Příliš horké počasí tedy není pro prodej piva zcela optimální. Nicméně stále je výrazně lepší, než počasí velmi chladné a deštivé," vysvětlil mluvčí Budvaru Petr Samec.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK