"V porovnání s průměrnými útratami za poslední měsíc je víkendová tržba zhruba o třetinu slabší," uvedl provozní mosteckého baru Černý anděl Ladislav Samek. Pokud by zákaz prodeje a nalévání tvrdého alkoholu nad 20 procent platil delší dobu, řada restaurací by se podle něj mohla dostat do existenčních problémů. Lidé totiž ve větší míře tvrdý alkohol za likéry s nižším obsahem alkoholu nevyměnili a raději nepijí.
To potvrdili i provozovatelé koktejlového baru Milá tchýně v pražských Vršovicích. Na páteční návštěvnosti podniku se prý zákaz prodeje ještě neprojevil, ale už na sobotu prý hosté rušili rezervace ve velkém.
Podle odhadu společnosti Mag Consulting přicházejí české restaurace a bary za každý den prohibice až o 200 milionů korun. "Celkové tržby za lihoviny se v pohostinství každý den pohybují mezi 300 a 350 miliony korun, část spotřeby ale konzumenti nahradili vínem a pivem, proto jsou ztráty menší," řekl ČTK analytik Mag Consulting Jaromír Beránek.
Pivo a víno ale podle provozního z jabloneckého Klubu EX Lukáše Žežulky nemůže výpadek tržeb z tvrdého alkoholu nahradit. Marže u prodaného piva je podle něj zhruba pět korun na půllitru, kdežto z jedné sklenky kořalky může provozovatel získat i 25 korun, dodal.
Sčítáním škod se začala zabývat Asociace hotelů a restaurací (AHR), uvedl její prezident Václav Stárek. Podle něj zákazem budou zasažené primárně bary, naproti tomu restaurace a jiné gastronomické provozovny, kde je prodej alkoholu jen doplňkovou službou, budou postiženy výrazně méně.
Časově neomezený zákaz prodeje lihovin s obsahem alkoholu nad 20 procent vydalo ministerstvo zdravotnictví v pátek. Na otravu metylalkoholem v posledních dnech v Česku zemřelo 21 lidí, desítky pacientů jsou v nemocnicích. Policie po zdroji metylalkoholu pátrá, dosud obvinila 23 lidí.