Bendl: Kontrola kvality potravin by měla být pod jedním resortem

30.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


perex-img Zdroj: Finance.cz

Praha 30. září (ČTK) - Celý řetězec kontroly kvality potravin od jejich výroby, distribuce a prodej by měl mít na starosti pouze jeden resort, a nikoliv rezorty zemědělství a zdravotnictví jako dosud. Zjednodušení kontroly by vedlo k lepší kvalitě dozoru, řekl v dnešním pořadu Partie televize Prima ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) s tím, že jeho ministerstvo v tomto duchu připravuje zákon o potravinách.

Podle tohoto zákona by potraviny byly kontrolovány od jejich vzniku až po koncový prodej. Podle Bendla však nejde pouze o kontrolu kvality lihovin, ale i dalších potravin jako třeba masa nebo zvěřiny, kde také existují rizika. Ministerstvo zdravotnictví prý však s přesunutím celé kontroly pod resort zemědělství na jednání vlády nesouhlasilo.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek s kontrolou lihovin od výroby po distribuci až po koncový prodej souhlasí. "Ke spotřebitelům se dostával alkohol, nad kterým neměl kontrolu vůbec nikdo," upozornil. Potřebná jsou podle něj i další opatření, jako je třeba udělování koncesí a licencí výrobcům, distributorům i prodejcům tvrdého alkoholu. Opatření přijatá na posledním jednání vlády však negarantuje žádné zásadní změny do budoucna při zacházení s tvrdým alkoholem, dodal.

Bendl míní, že klíčovou změnou je rodokmen alkoholu, tedy rodný list, z něhož je jasné, kde byl líh vyroben, kdo ho zpracoval, kam jej distribuoval, kde skladoval a kde se prodává. Otázka licencí se na vládě diskutovala, připravuje ji ministerstvo průmyslu a obchodu. Naopak o zvýšení spotřební daně, o němž se zmínil ministr zemědělství Leoš Heger, se nediskutovalo vůbec.

Úplný zákaz prodeje alkoholu od 20 procent trval v Česku dva týdny. Vyhlášen byl kvůli sérii otrav, které si vyžádaly 26 životů v Česku a několik v Polsku. Celkem se v Česku otrávilo 85 osob. Stále se předpokládá, že v síti je dosud kolem 15.000 litrů závadného alkoholu.

Heger zákaz prodeje lihovin s obsahem alkoholu přes 20 procent uvolnil ve čtvrtek. Prodávat se opět smí veškerý alkohol vyrobený do 1. ledna 2012 a také alkohol "po prohibici", s novými kolky. Některé podniky už v pátek nabízely široký sortiment lihovin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK