ČSÚ: Výroba masa ve 3. čtvrtletí klesla, nákup mléka také

30.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


perex-img Zdroj: Finance.cz

Praha 30. října (ČTK) - Výroba masa v Česku se v letošním třetím čtvrtletí meziročně snížila o 6,3 procenta na 112.525 tun. O více než desetinu klesla produkce hovězího a telecího, o téměř desetinu byla meziročně nižší také produkce vepřového masa. Výroba drůbežího v meziročním srovnání stagnovala. Nákup mléka klesl o desetinu procenta na téměř 596 milionů litrů. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

Ceny zemědělských výrobců přitom byly meziročně vyšší u jatečného skotu o 12,4 procenta, prasat o 14,1 procenta a drůbeže o 1,6 procenta. O 12 procent naproti tomu klesla výkupní cena mléka.

Nejvíc vzrostly ceny jatečných býků, vývoz živého skotu výrazně převyšoval dovoz. Vývoz se, vyjádřeno v živé hmotnosti zvířat, meziročně zvýšil o 45,2 procenta, zatímco dovoz klesl o 66,4 procenta. Největší podíl na exportu měli býci, jejich průměrná hmotnost byla přes 600 kg. Vývoz směřoval hlavně do Rakouska a Maďarska. Dovoz pocházel hlavně z Rumunska a Polska.

Obchod s živými prasaty se meziročně příliš nezměnil. Dovoz o tři procenta vzrostl a vývoz o necelé procento klesl, podobně se vyvíjel obchod s živou drůbeží. "Podstatnou část obchodu s živou drůbeží tvořila kategorie do 185 gramů, tj. obchod s jednodenními mláďaty, převážně kuřaty," uvedl ČSÚ.

Mlékárny ve třetím čtvrtletí nakoupily od tuzemských producentů 595,98 milionu litrů mléka. V porovnání se stejným obdobím minulého roku je to pokles o 0,1 procenta, proti předcházejícímu čtvrtletím pokles o 4,7 procenta. Ceny zemědělských výrobců mléka se vzhledem k loňským vysokým cenám snížily o 12 procent na průměrnou cenu 7,30 Kč za litr.

Bilance zahraničního obchodu s mlékem a mléčnými výrobky v období od června do srpna 2012 vykázala přebytek 177.283 tun. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku se dovoz zvýšil o téměř šest procent a vývoz o 14,7 procenta. Stoupl vývoz mléka a sýrů a tvarohu, nižší export vykazují zakysané mléčné výrobky a máslo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK