Tokajská vinařská oblast se nachází na Slovensku i v Maďarsku. Obě země se o právo na značku Tokaj přou už delší dobu. Kromě toho se nedokázaly dohodnout ani na rozloze vinařské oblasti v zemi pod Tatrami.
Značku Tokaj si v oficiálním unijním registru v minulosti zaregistrovalo Maďarsko. Slovensku se zase podařilo prosadit označení Vinařská oblast Tokaj. To se nelíbilo Budapešti, která poukázala na to, že slovenský zákon počítal s označením "Tokajská vinařská oblast".
Žalobě Maďarska ale soud nevyhověl s odůvodněním, že slovenská právní úprava v době zavedení databáze E-Bacchus obsahovala označení "Tokaj" a že ke změně na "tokajský" došlo až později. V roce 2010 se Slovensko znovu vrátilo k názvu "Tokaj".
Tokajská vinařská oblast je s výměrou 907 hektarů nejmenší ze šesti vinařských regionů země. V této oblasti se vyrábí víno z odrůd Lipovina, Furmint a Muškát žlutý. Maďarsko ale tvrdí, že na Slovensku lze tokajské víno vyrábět pouze z hroznů pěstovaných na území s rozlohou 565 hektarů.
Specifickou chuť tokajskému vínu dává ušlechtilá plíseň, která je pro oblast charakteristická. Ta se na hroznech vytváří zejména během teplého a vlhkého podzimu.