Slovenští vinaři budou moci nadále používat označení Tokaj

08.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


perex-img Zdroj: Finance.cz

Bratislava 8. listopadu (ČTK) - Slovenští výrobci tokajského vína budou moci nadále používat na lahvích označení Tokaj. Soudní dvůr Evropské unie dnes zamítl žalobu Maďarska vůči Evropské komisi, kterou Budapešť podala vůči zápisu této značky do evropského registru chráněných zeměpisných označení vín E-Bacchus pro slovenské vinaře. ČTK o tom informovalo zastoupení Evropské komise na Slovensku.

Tokajská vinařská oblast se nachází na Slovensku i v Maďarsku. Obě země se o právo na značku Tokaj přou už delší dobu. Kromě toho se nedokázaly dohodnout ani na rozloze vinařské oblasti v zemi pod Tatrami.

Značku Tokaj si v oficiálním unijním registru v minulosti zaregistrovalo Maďarsko. Slovensku se zase podařilo prosadit označení Vinařská oblast Tokaj. To se nelíbilo Budapešti, která poukázala na to, že slovenský zákon počítal s označením "Tokajská vinařská oblast".

Žalobě Maďarska ale soud nevyhověl s odůvodněním, že slovenská právní úprava v době zavedení databáze E-Bacchus obsahovala označení "Tokaj" a že ke změně na "tokajský" došlo až později. V roce 2010 se Slovensko znovu vrátilo k názvu "Tokaj".

Tokajská vinařská oblast je s výměrou 907 hektarů nejmenší ze šesti vinařských regionů země. V této oblasti se vyrábí víno z odrůd Lipovina, Furmint a Muškát žlutý. Maďarsko ale tvrdí, že na Slovensku lze tokajské víno vyrábět pouze z hroznů pěstovaných na území s rozlohou 565 hektarů.

Specifickou chuť tokajskému vínu dává ušlechtilá plíseň, která je pro oblast charakteristická. Ta se na hroznech vytváří zejména během teplého a vlhkého podzimu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK