"Aby někdo šel dozadu a tam naléval z nějakého kanystru, to už je pasé. Lidé chtějí vidět v nápojovém lístku i v rukou barmana, co konkrétně dostávají a už nežádají jen nejnižší cenu," dodal. Konzumenti mají stále obavy z otravy metylem, a tak a nevyžadují "panáka nějaké vodky" za deset korun, ale žádají konkrétní značky. Výrazně posilují tuzemák i vodky a poptávka po nich stále roste. Značkové výrobky požadují konzumenti ještě více na Moravě, kde Stock zvětšil prodejní tým o třetinu.
"Po prohibici hledají lidé kvalitu a prověřené značky," uvedl Bučko. Zatímco před ní činil tržní podíl Stocku 35 procent, po ní je 47 procent v hospodách i obchodech. "Celkový trh klesá, ale prohibice nám pomohla posílit pozici na trhu, takže prodáváme zhruba to, co minulý rok," řekl. Maloobchod stále mírně roste, ale gastronomie trpí zejména odlivem lidí k domácí spotřebě. Stock loni prodal téměř 40 procent lihovin v gastronomii, letos podíl opět klesne až ke 30 procentům.
Hlavním prodejním měsícem je prosinec. Stock věří, že skončí minimálně na loňské úrovni; podle Bučka dokonce mírně nad ní. Odhaduje přitom, že pokles celého trhu lihovin bude minimálně pět procent.
Likérka začala okamžitě po prohibici s masivní kampaní. "Obcházeli jsme osobně každou hospodu a vysvětlovali, jak poznají pravou lahev a jaké mají možnosti nákupu od bezpečných dodavatelů. Pracovali jsme nonstop několik týdnů a víkendů. A tak start pro prohibici byl pro nás velmi dobrý," řekl. Hostinští a barmani dostávají školení a pečeť kvality na dveřích, což také podle Friedricha podnítila prohibice. Ta zároveň nastartovala vyšší prodeje lihovin s obsahem alkoholu pod 20 procent, která nebyly postižené zákazem. Zelená, griotka, vaječný koňak a hlavně ochucené vodky Amundsen se prodávají stále lépe než před prohibicí. S nimi se firma dostala do hodně hospod, kde se v minulosti pil jen fernet a becherovka. Dnes tvoří tato kategorie až 15 procent prodejů Stocku.
Metanolová aféra, která vypukla na začátku září, si vyžádala 38 mrtvých a desítky lidí měly po vypití otráveného alkoholu zdravotní problémy. Zákaz prodeje lihovin nad 20 procent alkoholu vyhlásilo ministerstvo zdravotnictví 14. září. Zmírnilo ho po dvou týdnech, když vláda umožnila prodávat a konzumovat lihoviny vyrobené před 1. lednem 2012 a letos vyrobený alkohol s prokázaným původem lihu.